Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2011: Barolo
Wanneer en Wie7 november
Verslag: Bert Gilles
Wijnkeuze: Jacques
IntroItalië, wijn op het gevoel af.

Italië is, zoals bekend, een heuse lappendeken van wijngebieden met elk een eigen karakter. Diversiteit troef dus en voor de geheide wijnfanaat meteen een ware verademing in een wereld die steeds meer naar uniformiteit neigt.
Tegelijk blijft het oude pijnpunt overeind: een haast niet bestaand verband tussen de info op het etiket en de lading die daardoor wordt gedekt: een “vino de tavola”-fles die een superwijn blijkt te bevatten, behoort tot de werkelijkheid, helaas dan wel met een navenant prijskaartje…
Alle pogingen om wat meer duidelijkheid en doorzichtigheid te brengen in dit Latijnse zootje ongeregeld zijn tot dusver verzand in een zalig dolce far niente dat door sommigen als typisch pittoresk Italiaans wordt versleten maar dat in deze moderne tijden, waar transparantie de boventoon voert, door heel wat wijnliefhebbers wordt betreurd.
Het zoeken naar kwaliteit, met het etiket als elementaire basis info, evolueert dan immers - tenzij men het prijsetiket als leidraad neemt – naar puur nattevingerwerk. Hetgeen overigens niet mag verhinderen dat iedere evenwichtige, mondvullende en geestverruimende witte of rode Italiaan die zich in ons glas aanbiedt, met smaak en genoegen mag gesavoureerd worden!
Enkele regio’s steken er natuurlijk bovenuit: denk maar aan de Brunello’s, de Barolo’s en ja, waarom niet de verrassende Nero d’Avola’s uit Sicilië.
Zo zie je maar dat willen ook vaak kunnen is!


Naar Top
De Selectie


1. Moulin de Gassac, Guilhem 2010 (Hérault)

Diep doorkleurde kriek met paarse tint.
Rijp dieprood fruit: cassis, braam en vanille.
Weer volop rood fruit op de tong met framboos, kriek en cassis.
Nog jonge, eerder droge tannines. Wijn met karakter!
G: 13 5.60 €


2. Moulin de Gassac Classic 2010 ( Hérault)

Idem maar nog dieper doorkleurd.
Wat spitser, kruidiger van geur met kriek, vlierbes en viooltjes.
In de smaak zitten de tannines vooraan, droog maar ook vol en aangenaam.
Kriek en ook aalbes vullen het fruitsegment.
G: 13.5 6.25 €


3.Barbera d’Alba, “Aves” Piemonte 2007

Diep kriekenrood met paarse tint.
Nogal expressieve, fruitige neus van kers-kriek-cassis-braam met stevige alcoholtoets.
Peperige smaakaanzet met levendige alcohol. Kruidig met rijpe kriek, cassis en granaatappel.
G: 14.5 15 €.


4. Rosso di Montefalco Riserva 2007

Nog dieper kriek!
Neus van gekookt rood fruit, kriek op sap, vanille en geparfumeerd.
Zeer peperige aanzet in de smaak met levendig zuur en droge tannines. Kriek, kers en cassis vullen het fruitsegment.
Krachtpatser!
G: 14 6.95 €


5. Barolo, Rocche dell’ Annunziata 2007, Piemonte

Dakpanrood.
Rijp donker fruit op alcohol+ vanille, peper en een animaal tintje.
Levendige maar aangename tannines zitten vooraan met donker en gedroogd fruit in de opvolging.
G: 14.5 29 €.


6. Barolo Bosco Agostino “La Serra” 2007

Licht doorkleurd dakpanrood
Gesloten neus met rijp donker fruit op sap en cocos.
De tannines en de zuren houden elkaar in balans. Cacao en donker + zwart fruit volgen op.
Kruidige, uitgesponnen finale.
G 15 26 €.


7. Barolo, Renato Corino 2007, Piemonte.

Dakpanrood.
Toegeplooide neus met donker gekookt fruit en pruim.
Peperige, droge en krachtige tannines zetten in met cacaopoeder, noten, cocos, zwarte pruim en gestoofd witloof. Klasse!
G: 16.5 25 €.


8. BLIND: Malbec, ARGENTINA.

Diep doorkleurde kriek.
Uitbundige neus van rijper donker fruit, mild en aangenaam.
Soepele, vlotte smaakaanzet waarbij peper, zwarte pruim en vijgenpasta afwisselen.

Na enige afweging bleek deze wijn alle kenmerken van een Malbec te vertonen
G: 16 7.79 €
Naar Top
NabeschouwingDank aan Jacques voor de boeiende, aangenaam verrassende selectie!

Volgende proefavond: 5 december: Bert selecteert!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be