Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2010:Beaujolais
Wanneer en Wie4 november

Verslag: Bert Gilles
Wijnkeuze: Ivo Meynen en Marie-Louise
IntroBeaujolais: terug van weggeweest?

Weinigen weten dat de Gamaydruif ooit een soort banvloek over zich heen heeft gekregen. Dat zat zo: ten tijde van Napoleon die de reputatie had van zich met alles en nog wat te bemoeien, werden de Gamaystokken op keizerlijk bevel overal ten lande gerooid. Zijne Imperiale Hoogheid vond namelijk de Gamaywijnen maar niks en besloot dan maar deze variëteit met wortel en tak uit te roeien, behalve in “die achterlijke streek rond het stadje Beaujeu”; de Beaujolais dus.
En, toegegeven, onze olijke Siciliaan had wel een punt: de Gamaydruif bleek weliswaar bestand tegen zowat alle denkbare weergrillen en leverde bovendien nog flinke rendementen ook maar met de smaakkwaliteit van de wijn wou het maar niet lukken; stroefheid en wrangheid troef!
Tot men, in de eerste helft van vorige eeuw, de fameuze “macération carbonique” uitvond, waarbij de druiventrossen, in de cuve, onder een laag koolzuurgas een “zachte” enzymatische maceratie (weking) doormaakten.
De wijn die na gisting tot stand kwam, onderging nu een ware gedaanteverwisseling: gulle, volle fruitige toegankelijkheid, gekoppeld aan soepele tannines was het nieuwe beeld!
Vanaf toen ging het oerend hard, in die mate dat de Beaujolais een ware blockbuster werd. Denk maar aan de aan hysterie grenzende “Le Beaujolais Nouveau est arrivé”-rage… Maar al in de jaren-’90 kwam de terugslag.
Ten gevolge van overdreven hoge rendementen, vermoedens van vervalsing en de werkelijk lamentabele kwaliteit van de Beaujolais Primeur-wijn kelderde de omzet naar diepvriesniveau…
Gelukkig liet de tegenreactie niet lang op zich wachten in de vorm van kwaliteitsverhogende ingrepen waarvan rendementsbeperking niet de minst belangrijke was en is.
Of de nieuwe aanpak de Beaujolais en zijn 10 appellaties de exotische aantrekkingskracht van weleer zal terugbezorgen valt af te wachten…

Naar Top
De Selectie


1. Brouilly Pisse-Vieille 09

Zuiver paarse tint
Opvallen,de kriekengeur met ook wat framboos en gekookt rood fruit.
Op de tong , andermaal volop rood pitfruit met toch ook wat peper en levendige alcohol in de afdronk van deze weelderige wijn.
G: 12.25 6 €.


2. Côtes de Brouilly , Domaine de la Madonne 09

Superpaars van kleur !
Ook deze wijn geurt zeer fruitig met een opvallende romigheid en vanille als toegift.
Beslist een mondvullende wijn met aroma van zoethout, soepele tannines, karamel, kaneel, rijper rood fruit , mineraligheid . Stevig bittertje in de finale!
G: 13.75 6 €.


3. Régnié, Domaine Jambon 2009

Zeer dieprode kleur met paarse robe.
Meteen valt grenadine op, naast gestoofd fruit en braam: volfruitig alleszins!
Deze wijn toont nogal levendige tannines, droog maar aangenaam, naast levendige zuren. Toch komt ook hier die romigheid opzetten, samen met rood pitfruit. In de afdronk proeven we een duidelijk bittertje.
G: 13.75 5 €.


4. Chiroubles, Côte de Py 09

Kriekenrood van tint , met paarse voile maar niet echt helder…
De wijn zet in met een bescheiden neus van kriek, kers en framboos.
De smaak komt zeer fruitig over met vooral framboos, lichte tannines, en een vleugje witte peper. Al bij al toch een bescheiden smaakpalet.
G: 12 5.50 €.


5. Fleurie, Côte de Py 09

Diep kriekenrood met paarse tint
In de neus, meer rijp en donker bos- en pitfruit, kers&kriek, aangevuld met een vleugje vanille.
Op de tong vertoont de wijn een eerder droge aanzet met donker bosfruit, granaatappel, karamel en een vleugje peper.
De stevige alcohol zet een lange afdronk in.
G: 14 6.5 €


6. Juliénas, Château de Juliénas 09

Compacte kleur van diep kriekenrood.
Volfruitig in de neus met kers&kriek maar ook blauwe pruim en stevige alcohol.
Hier zitten toch volle, levendige maar o zo smakelijke tannines vooraan. Donker bosfruit, pruimen en krieken vullen daarna de fruitmand. Volle wijn!
G: 14.25 5.69 €.


7. Morgon Domaine Jambon 09

Diep paarsrood.
De neus is duidelijk fruitig getypeerd met kriek, vlier, braam en cassis.
Krachtige, droge smaakaanzet met droge tannines, peperig zelfs en voorts rijp rood en donker bosfruit. De wijn loopt uit op een kruidige finale.
G: 14 5.40 €.


8. Chénas, Denise Margerand, 09

Diep kriekenrood.
Deze wijn is meer kruidig dan fruitig getypeerd met cassis, vlierbes maar ook koffie.
De fijne tannines combineren mooi met leder, cacao, donker gedroogd fruit maar ook met een animale toets. Klasse!
G: 15 5.50 €.


9. Saint-Amour, Thorin

Kardinaalsrood met paarse tint.
Een speelse fruitgeur kleurt de neus met frambozen , aalbesjes maar ook rozen.
Framboos, aalbes en toch ook wat speelse kruidigheid harmoniëren mooi op de tong met rozemarijn in de afdronk. Aangename wijn!
G: 14 6.04 €.


10. Moulin-à-Vent, Denise Margerand 09

Kriekenrood met paarse tint.
In de neus ontwaren we vlierbes en leder, samen met een vleugje zwavel.
De smaak zet in met een mondvullende sensatie van donker boomfruit: power op overschot! De wijn loopt uit op een lange, warmkruidige afdronk.
G: 16 7.90 €.


Naar Top
NabeschouwingEen vergelijkende proef van de 10 (!) appellaties, zorgvuldig bijeengegaard door Ivo, doet alvast het beste vermoeden. De quotaties logen er niet om.
Dank aan Ivo voor de bijzonder interessante selectie!

Volgende sessie: 6 december. Bert selecteert (en speelt Sinterklaas). Als j’er niet bent, dreig je niet te weten wat je miste…

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be