Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2010: 'Cheap' Australië Rood
Wanneer en Wie4 Oktober

Verslag: Bert Gilles
Wijnkeuze: Theo
IntroAustralië: van massaproductie tot "Single Vineyard"!

Australië is letterlijk 'ver van ons bed'. Het land wordt bewoond door wat wij 'onze tegenvoeters' noemen en dat heeft zo zijn gevolgen. Zo'n 20.000 km. van ons gelegen, is het niet verwonderlijk dat we er relatief weinig voeling mee hebben cq weinig van weten. Toch gaat het hier om een hoog-ontwikkelde natie met een hoge levensstandaard. Op wijnvlak vertaalt dit ontwikkelingsniveau zich in een hoog-technologische aanpak van de wijnbouw met een veelal industriële aanpak van druiventeelt en vinificatie.
Sommigen verwijten de Australische wijnmakers dat ze vooral veel gelijkvormigheid genereren in hun wijnen, waarbij het terroir principe verdampt in de grootschaligheid van hun wijnbedrijven. Estates van meer dan 200 ha. zijn geen uitzondering..
Anderzijds zorgt de klinische hygiëne en de hoog-technologische verwerking in de wijnbedrijven voor een zuiver en gezond eindproduct.
De massaproductie heeft bovendien voor de consument een prettig gevolg ter hoogte van de geldbeugel: zeker de basic-wijnen zijn spotgoedkoop!
Overigens zijn er, in contrast met dit 'eenheidsworstverhaal', ook enkele opmerkelijke lichtpunten.
Eén daarvan is de Syrah druif, aldaar steevast 'Shiraz' genoemd.
Ze zijn daar bijzonder fier op hun slogan "When God created Australia, he must have had Shiraz in mind". Ligt het nu aan het klimaat, de bodem of de tradities: Shiraz uit Australië is nergens elders zo zuiver getekend, zo uitgesproken herkenbaar geprofileerd als daar!
Daarnaast zijn een aantal wijnbouwers zeer bewust het 'Single Vineyard -concept' gaan toepassen: wijnen uit één bepaalde afgelijnde wijngaard dus, naar het voorbeeld van de AOC-Châteauwijnen in Frankrijk. Op die manier creëren ze een wijn die de typische kenmerken van de plaatselijke bodem en omgeving in zich draagt. Leuk om te zien hoe twee sterk verschillende wijnculturen elkaar blijken te vinden…

Naar Top
De Selectie


1. Australian Red Wine 100% Cabernet 09
Kriek met paarse robe.
De neus is vooral kruidig: kruidnagel en groene paprika. Volop rood bosfruit maar ook rijpere kriek.
Op de tong voelt de wijn wat schraler aan met uitgesproken zuur en wat zerpe tannines, peper en rood gekookt fruit . Niet echt aangename wijn.
G: 14 3.50 €.


2. Hardys, Varietal Range,100% Merlot 09
Licht doorkleurd kriekenrood met paarse tint.
Volle, soepel neus met fruitig aroma: kriek en pruim maar ook groene paprika en kruidnagel. Alles is hier beter in verhouding.
Goede mondvulling met toch weer levendig zuur, beter in balans met de soepele tannines en de fruitigheid van braam, noordkriek en vlierbes.
Vlotte, aangename wijn.

G: 14.5 4.45 €.


3. Kangarou Ridge Cab.-Merlot 09
Geconcentreerd kriekenrood met paarse tint.
De wijn combineert hier fruitigheid en kruidigheid met groene paprika, kruidnagel en eucalyptus enerzijds en noordkriek + donker bosfruit anderzijds.
De tong toont zuur en krachtige maar voldoende tannines, mooi in balans. Voorts vinden we volop gestoofd rood fruit terug maar ook peper, munt, tabak en ceder in de finale.
G: 13 4.49 €.


4. Hardys, Stamp of Australia, Cabernet-Merlot 09
Paars getint kriekenrood.
De wijn geurt peperig in de aanzet met rijp fruit: kers, naast paprika, zwarte chocola, gerookt , tabak en vuursteen.
Op de tong worden de zuren in toom gehouden door levendige maar aangename tannines, walnootbitter, cacao, karamel, peper, ceder en tabak.
G: 14.25 4.99 €.


5. Waratah Cabernet-Sauvignon & Syrah 09.
Duidelijke paarse tint.
Fijne, aangename neus van rijper bosfruit, kersen, blauwe pruim, laurier en kreupelhout.
Milde smaakaanzet met een zeer mooi evenwicht zuren-tannines, peper, bosfruit. Warme, kruidige finale met een uitgesproken bittertoets, ceder, cacao en tabak. Breed geschakeerde wijn!
G: 14.5 3.59 €.


6. Hardys, Syrah-Cabernet, Stamp of Australia 09
Diep doorkleurd paarsrood.
De neus is quasi een doordruk van de vorige maar met meer kruidnagel en vanille bovenop.
De smaak drijft op het bitter van cacao, blauwe pruim en cassis. Peper, tabak en ceder ronden af.
G: 14.5 4.99 €


7. Quay Landing, Shiraz 09
Paars.
De neus is alvast kruidig getypeerd: eucalyptus, gerookt, en leder wisselen af naast rood gestoofd ruit en krachtige alcohol.
De tong vertoont een volle pralinésmaak met soepele zuren, gedroogd donker fruit maar toch ook met peper, kaneel en zoethout in de finale.
G: 14 3.05 €.


8. Paranga Shiraz 09
Diep kriekenrood.
Alcoholisch getinte neus met rokerig-kruidig karakter en rijper bosfruit.
De wijn geeft nogal wat zuur vrij in de aanzet maar blijft toch in evenwicht met bitter en peper in de opvolging. Kersen en braam staan in voor de fruitigheid maar de finale is alleszins kruidig te noemen met nogal veel peper, niet geheel in harmonie echter.
G: 12 3.29 €


9. Waratah Shiraz 09
Kriekenrood met paarse tint.
Intense geur! Volle, aangename neus waar gerookt, leder, eucalyptus en donker gestoofd fruit de dienst uitmaken.
Mondvullende, evenwichtige smaakimpressie waar volle, soepele tannines, fijne zuren, zoethout, kaneel, peper en donker, gekonfijt fruit elkaar in balans houden. Fijne, aangename finale met zoethout, ceder en tabak in de afdronk.
G: 15.5 3.33 €


10. Bear Crossing Shiraz 09
Diep doorkleurd kriekenrood.
Zeer authentieke Syrah-neus waar gerookt, leder, chocola en animale geur elkaar aanvullen. Blauwe pruim zorgt voor een fruitige toets.
De smaak is zo mogelijk nog authentieker! Leder, gerookt, spits zuur, vlier en brandnetel volgen elkaar op.
De wijn rondt af met een stevige, peperkruidige finale.
G: 15.5 3.99 €.


Naar Top
NabeschouwingDank aan Theo voor deze zeer breed geschakeerde maar ook opvallend prijsvriendelijke selectie!
Volgende sessie: maandag 8 nov.: Beaujolais, door Ivo Meynen.

See you

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be