Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2010: Italië
Wanneer en Wie6 september

Verslag: Bert Gilles
Wijnkeuze: Jacques
IntroItalië: aantrekkelijk en chaotisch

Italië behoort onmiskenbaar tot de grote wijnnaties van deze planeet.
Maar wat brengt nu precies een wijnland tot deze stek in de eredivisie van het wijnuniversum?
Het antwoord is meervoudig:

Eerst en vooral is er het klimaat en vooral de diversiteit ervan, weliswaar binnen de normen die het groeien van wijnstokken toelaten. En daar zit Italië gebeiteld!
Van de koelere hoogten in Alto Adige tegen Oostenrijk aan, tot het zondoorstoofde Mezzogiorno in de punt van hiel en teen van de laars vind je zowat alle schakeringen van klimaattypes die alle hun typiciteit aan de plaatselijke wijnbouw doorgeven.

Daarnaast is er de veelkleurige lappendeken van verschillende ondergrond en omgevingsfactoren (bergketen, woud, waterpartijen, zeebries, ...) die samen het terroir vormen en andermaal van invloed zijn op het karakter van de wijn.
Italië zit bovendien op een schatkamer van waardevolle, oude, regionale druivenrassen die pas in het jongste decennium voluit hun waarde bewijzen en waarvan sommige zelfs zijn uitgegroeid tot een ware hype! Denk maar aan de Siciliaanse Nero d’Avola, aan Negroamaro e.a.

Ook de eeuwenlange wijntraditie is niet zonder belang: waren het niet de Etrusken die, lang voor de Romeinen, de druivencultuur hier tot bloei brachten?
Onderschat ook niet het effect van bikkelharde regionale en individuele concurrentie: de ambitie om nabije of verre mededinger de loef af te steken is tenslotte de motor achter kwaliteitsopgang!

Onder meer deze factoren verlenen de Italiaanse wijn een gans eigen aura, een wat mysterieus-exotische toets waarbij de Italoenofiel graag de chaotische classificaties en de soms modieuze maar van de pot gerukte smalltalk vergeeft waarmee producent en/of verkoper zijn commercie tracht op te peppen!
Naar Top
De Selectie


1. Crémant de Bourgogne Pierre Charau Brut (Jozué & Maria)

Deze fijne schuimwijn met kruidig/fruitig parfum komt rins op de tong met een mineralig getinte finale als slot. Kwalteitsvolele crémant!
G: 14


2. Côte Rôtie: Marions-les 07 (Ivo & Marie-Louise)
(met 20% Viognier)
Kriekenrood met paarse tint
De neus komt boterig over met een toets van karamel, rode bes en noten. De stevige, kruidig getinte tannines worden gevolgd door piepjong rood fruit , zuivel, amandelen, om uit te lopen op een bitterkruidige afdronk.
G: 14


3. Côte Rôtie Corps de Loup 07 (Ivo & Marie-Louise)

Kriek met evolutie.
De neus vertoont hier meer fruitigheid : framboos, kers&kriek en granaatappel, gevolgd door een peperige finale.
G: 14


4. Dolcetto, Barbera d’Asti 08

Kriek met paarse robe.
Kruidig van aanzet, wat kers en kriek maar voor het overige weinig genuanceerd, sulfietgeur…
De tong voelt zuur aan, wat peperkruiidig maar voor het overige eerder schraal.
G: 12 6.30 €


5. Barbera d’Asti 08

Jong kriekenrood.
Wat uitbundiger parfum van kersen, jonge blauwe pruimen en ook wat bloemig.
Milde smaak aanzet met fijne, levendige zuren, peper maar ook volop rood fruit, gevolgd door een warmkruidige finale.
G: 13 5 €.


6. Fiorenza Barbera d’Alba 08

Kriek met paarse tint.
Volle, fijne neus: pruimenjam, vijgenpasta, karamel, chocola en alcohol.
Eerder ingehouden smaak met zuur , tannines en jong rood fruit in balans.
G: 13 6.20 €


7. Barbera d’Alba, Burlotto 07

Kriek met paarse tint.
De krachtige alcohol maskeert de fruitigheid in de neus. Kers en granaatappel vullen aan.
In de smaak komt weer agressieve alcohol opzetten met een peperig accent. Chocola, ceder en tabak volgen.
G: 13.5 15 €


8. Barolo Bussia, Nebbiolo 04

Kers met evolutie.
Meer gesloten neus van aalbesjes en chocola.
Kruidige smaak met levendig zuur. Nog jonge tannines. De wijn lijkt niet echt rijp…
G: 12 23 €


9. Barolo Serralunga, Nebbiolo 05

Kersenkleur.
Ontsloten neus van blauwepruimenjam, truffel en chocola.
Krachtige, peperige tannines met acccenten van cacao, zwartepruimencompote en koffie.
G: 14 15.30 €


10. Brunello di Montalcino, Poggio il Castellare 03

Volrode kleur , robijnrood met evolutie.
Rijpe, zwartfruitige neus met veel kruidigheid, karamel en zoethout als toemaat.
De wijn vertoont een eerder ruige, droge aanzet van peperkruidige tannines, samen met alcohol en donker gedroogd fruit, alles mooi in balans.
Karaktervolle, evenwichtige klasbak uit Toscane!
G: 16


Naar Top
NabeschouwingDank aan Jozué en Maria, Ivo en Marie-Louise voor de gracieus aangeboden wijntjes!
Dank aan Jacques voor de mooi geschakeerde selectie.

Volgende proef (4 oktober) : Theo selecteert Australisch.

See you

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be