Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2010: Bourgogne
Wanneer en Wie5 april
Verslag: Bert Gilles
Wijnkeuze: Bert Gilles
IntroBourgogne: Heeft het verleden nog toekomst?

Bourgogne behoort tot de oudste èn meest gerenommeerde wijngebieden van Frankrijk. Hoewel de regio qua (wijn)bebouwde oppervlakte slechts ong. 25% vertegenwoordigt van de Bordelese wingerd, ligt de naambekendheid haast even hoog… en dat heeft zo zijn redenen:

HISTORISCH
Bourgogne is doortrokken van een groots verleden: waar je ook komt, vind je prachtige oude steden: Dijon, Beaune, Lyon en pittoreske dorpjes: Nuits St.-Georges, Nolay, Savigny-les-Beaune, Meursault…,
Vlaanderen heeft overigens een bijzondere historische band met het Groothertogdom Bourgondië en nogal wat historische bezienswaardigheden (Hospice de Beaune), herinneren daaraan (naast, natuurlijk de alhier zo geprezen “Bourgondische levensstijl”).

VINOLOGISCH
Bourgogne is de streek bij uitstek van de monocépages : Pinot Noir voor rood en Chardonnay voor wit (een paar uitzonderingen – Passetoutgrains..- niet te na gesproken).
Van oudsher hebben nu de wijnbouwers gepoogd “hun” wijn een eigen identiteit mee te geven, vooral gebaseerd op het “terroir”, (dwz. de ondergrond, de geografische situering, waterhuishouding enz.).
Blijkbaar slagen ze daar ook in want kenners onderscheiden vlot een Montrachet van een Aloxe Corton of een Chambolle-Musigny. Daarnaast is er een –voor tamelijk ingewijden- vrij hanteerbaar classificatiesysteem dat gebaseerd is op geografische omschrijving: hoe ruimer het omschreven gebied, hoe lager de classificatie en omgekeerd. Zo staat Bourgogne AOC mijlen lager gequoteerd dan een specifieke “climat” of wijngaard, bv. Le Montrachet, of het absolute topdomein “Romanée Conti” (een haast onbetaalbare hype-wijn!)
Drie opmerkingen echter:
  • Het Monocépage-beginsel: De resolute keuze voor één druivenras heeft weliswaar het voordeel van de eenvoud en de herkenbaarheid maar laat minder variatie toe dan wat door het assembleren van meerdere druiventypes mogelijk wordt.
  • De versnippering van de percelen: geen enkele wijnregio telt zoveel eigenaars per oppervlakte-eenheid. Clos Vougeot bv telt meer dan 60 eigenaars. Dit heeft alles te maken met het vroeger geldende erfenisstelsel maar maakt efficiënte kwaliteitsbewaking problematisch. Zo vind je in de befaamde Pommard-streek, naast topwijn, ook brouwsels van het zesendertigste garnituur maar die dragen dan wel fier het label “Pommard AOC….”
  • Proeven… alvorens te kopen is en blijft hier, meer nog dan elders, de boodschap!
Naar Top
De SelectieAlle wijnen zijn afkomstig van Dom. Taupenot in Saint-Romain, Bourgogne.1. Saint-Romain Bl. 1994
Tint van oud goud
De neus komt nogal bescheiden over : enigszins houtig en boterig.
De milde smaak neigt naar het zoete met bescheiden zuren maar achteraan behoorlijk droog en mineralig op de tong, samen met eerder levendig zuur in de finale.
G: 12
12.50 €


2. Auxey-Duresses 1997
Gouden tint.
Een vleug buxus in de neus, bloemig ook (acacia) met accenten van hazelnoot en perzik.
Op de tong vinden we weer die florale aanzet terug met levendig zuur van limoen, jonge Granny, kruisbes en grapefruit met peper en kiezel in de finale.
G: 12
13.20 €


3. Auxey-Duresses 1987
Gouden kleur met groene tint.
Boter in de geur maar ook streng-mineralig met buxus, perzik en ananas.
De smaak toont fijne zuren in de aanvang met bitterkruidigheid in de opvolging. Daarna volgen limoen, perzik, zuivel en noten. De wijn loopt bitterkruidig uit. Het viel wel op dat deze wijn, van het millésime ’87, zijn ouderdom absoluut niet toonde, visueel noch qua smaak!
G: 13.5
12.60 €


4. Saint-Romain R. 2004
Kriekenrood met lichte evolutie.
Zeer fruitige neus van kers en noordkriek, naast laurier, kruidnagel en stevige alcohol.
De levendige en droge tannines geven de wijn een wat bittere intro. Framboos en aalbesjes zorgen voor de fruitigheid waarna een eerder bittere finale volgt van zwarte chocola.
G: 11.5
12.00 €


5. Auxey-Duresses R. 2005
Kriek met paarse tint.
Fijne neus met fruitig karakter: kers&kriek, framboos en ook het typische “putje”.
De tong onthult de volle smaak van rijper rood en donker fruit: kers&kriek, naast volwassen, soepele tannines met een fijne bittertoets in de tweede fase, alle in evenwicht met fijne zuren.
Evenwichtige Pinot-Noir…
G: 14
14.00 €

6. Auxey-Dur. Premier Cru 2005
Kriek met paarse robe, mooi tranend.
Intense neus van kers&kriek, rode bessen, maar ook pruimen en cocos.
In de mond vallen meteen de fijne, versmolten tannines op (fondantchocola) met de fruitigheid van gestoofd rood fruit, mon-chériekersen, pruimen en rozijnen. In de afdronk komen peper en kruidigheid opzetten.
Volle, evenwichtige wijn.
G: 15
16.00 €


7. Blindproef
Rijpe, volle kleur van dakpannen.
Complexe neus van blonde rozijnen, champignons, krent in het fruitige segment en met als kruidige component, saffraan, boenwas, karamel en tabak
De smaak is zo mogelijk nog overweldigender!: peperig in de aanzet, diep van smaakstructuur met vooral donker en gedroogd zwart fruit, breed genuanceerd met perfect versmolten tannines, aangevuld met accenten van kaneel, oude eik en tabak
Dit kon moeilijk anders dan een top-Bourgogne zijn en dat bleek ook te kloppen!
Vosne-Romanée….

Dank aan Theo voor deze gracieus aangeboden wijn van topniveau!


Naar Top
NabeschouwingBert gaf ons volgende nuttige neus-tip:


Volgende wijnproef: ma 3 mei met Chenin Blanc in de picture!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be