Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2010: Riesling en Gewürz
Wanneer en Wie1 februari
Verslag: Bert Gilles
Wijnkeuze: Jacques
IntroRiesling en Gewürz, le charme de la différence!

De Elzas cultiveert, als wijnregio, al van oudsher het idee van de transparantie : in plaats van zich te verhullen in allerlei onduidelijke kwaliteitsbenamingen en nietszeggende etikettencretologie. Zo wordt daar, klaar en onomwonden, in vaak fiere, Gotische letters, het druiventype op de fles vermeld met bovendien nog het dorp tot en met de wijngaard zelf! Hier geldt dus het consument-vriendelijke adagio: weet wat je koopt!
Dat ze daar, elders in wijnland-Frankrijk, niet eerder waren opgekomen!
Het is slechts schoorvoetend, hierin ook aangespoord door het voorbeeld van de Nieuwe-wereldwijnen, dat men in de andere Franse regio’s, via rugetiketten, meer duidelijkheid is gaan scheppen. Terecht, want wie zijn eigen merk met een waas van geheimzinnigheid omhult, laadt op zich de verdenking, iets te willen verbergen… en da’s nooit goed, natuurlijk.
Maar terug naar de Elzas nu: hebt u ooit in het glas, blind een Gewürz geproefd die ook maar in de verste verte deed denken aan een Riesling – of omgekeerd-?
Een wereld van verschil dus! Maar maakt dat nu niet juist de charme van het verschil uit?
We proeven vanavond de twee kemphanen in frontale, horizontale confrontatie: als daar maar geen treinbotsing van komt!
Naar Top
De Selectie


1. Riesling, Le charme du Terroir Eguisheim 08
Gouden tint met briljante schittering.
In de aanvankelijk wat gesloten neus komt eerst kruidigheid opzetten, gevolgd door een bloemige toets van meidoorn maar ook met appel, kruisbes, amandel en pompelmoes.
De smaak is behoorlijk rins, droog met de fruitigheid van knapperige Granny, rabarber en een mineralig tintje. De wijn mist wel wat concentratie en bijgevolg identiteit. Wel een mooie afdronk.
G: 12.25 3.99 €.

2. Gewürztraminer L’âme du terroir, Eguisheim 08

Oud goud met mooie schittering.
Zeer herkenbare Gewürz-neus: honing, lychées, rozen, kweepeer en noten maken de dienst uit.
In de smaak vinden we een milde, rijpe aanzet van peren op sap terug, gevolgd door Poire Williams, peperig ook met witte chocola, crème brûlée en abrikozencoulis. Voorwaar een krachtige, imponerende compositie.
G: 14 5.19 €.


3. Riesling Grand Cru Schlossberg 08
Gouden tint met mooie schittering.
Hier een kruidiger, meer mineralige neus met vooral Granny, kruisbes, ananas, peer en pierre de fusil.
Op de tong zet de wijn in met levendige zuren die weliswaar milder worden in de opvolging. Daarna leiden rijp wit/geel fruit en peper naar een lange, mildkruidige finale. Welopgevoede Riesling!
G: 14 7.89 €.

4. Gewürztraminer Schlossberg 08
Oud goud, heldere schittering.
Weer die mildrijpe impressie van meloen, rozenblaadjes en ananaskonfituur met een vleug exotische kruiden.
Op de tong: een zeer geconcentreerde, mollige aanzet waarbij rijpe abrikoos, mango en lycheelikeur elkaar het licht betwisten. Wat een concentratie!
G: 15.5 9.79 €.


5. Riesling Paul Zinck 07
Jong goud met groene zweem.
De neus vertoont een frisfruitig karakter met mineralige ondertoon.
De smaak, daarentegen, geeft een veel kruidiger profiel vrij dan de neus deed vermoeden: citrus, rabarber en peper wisselen hier af.
G: 12.5 11.39 €.


6. Blind (Lieve G.): Bergerac 1990 !
De kleur toonde al aan dat deze wijn ver op het circuit van zijn evolutie zat en dat bleek dan ook bij de smaakproef: een tamelijk uitgebloeide wijn…


7. Blind (Jaak) links: (Bourgogne Meursault Rouge Blaigny 1er Cru 06)
Dakpanrood, licht doorkleurd.
Neus waar gebraad, rodebessenkonfituur, kriek en kers het voortouw nemen.
Op de tong voelen we stroeve,wat bittere tannines met al bij al zeer bescheiden fruitigheid, wat toch ook op een enigszins uitgebloeide wijn bleek te wijzen…
G: 11 22 €.

8. Blind (Jaak) rechts: ( Bourgogne Rouge Patriarche 05 )
Diep kriekenrood.
Volop rood gestoofd bosfruit in de neus, aangevuld door bosaardbei, amandel, rozijnen en met de kruidigheid van boenwas en tabak.
Op de tong ontdekken we ook gestoofd fruit maar donkerder dan. De zuren komen wat wrang over. De finale wordt getekend door peper en tabak.
G: 12 12 €.
Naar Top
NabeschouwingDank aan Jacques voor de brede selectie!


*Volgende sessie: ma. 8 maart : Kaas & wijn:
Belangrijk: Willen de deelnemers aan deze fiesta zich aub sito presto aanmelden bij Bert of Yvonne?
  • Aanvang: 19.00 u.
  • Lief Bartholomeus zorgt voor het nagerechtje.
  • Yvonne serveert kaas & brood.
  • Bert selecteert de wijn.
  • Eenieder neemt zijn eigen tafeluitrusting en zijn beste zichzelf mee!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be