Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2010: Bubbels
Wanneer en Wie4 januari
Verslag: Bert Gilles
Wijnkeuze: zowat iedereen
IntroGeurbommetjes

Dat de speels dwarrelende belletjes de schuimwijn een extra streepje charme verlenen, is een algemeen aanvaard gegeven. Die aanblik alleen al: de godendrank lijkt wel tot leven gekomen!
Recent onderzoek heeft nu iets anders aangetoond: de bewuste belletjes blijken niet alleen koolzuur te bevatten : zij wasemen bovendien heel de aromatische rijkdom van de wijn zelf uit en versterken ze zelfs!
Het bewijs is eigenlijk zeer eenvoudig vast te stellen: ruik maar eens aan een glas dat een paar uurtjes heeft staan verschalen…
Reden temeer om, bij het uitschenken, het glas zo horizontaal mogelijk te
houden: de weldadige bubbeltjes zullen uitbundig je tong, keel en neusvleugels strelen in plaats van meteen onze planeet verder op te warmen…
Naar Top
De Selectie


1. Night Orient (Theo)
Bleekgeel.
Niet erg veel fruit in de neus maar des te meer op de tong: vlot, snoeperig fruit, lichte zuren en bescheiden lengte.
Voor een alcoholvrij product kwam deze drank nog behoorlijk aangenaam over.


2. Guy de Forez, Les Riceys, Brut de Réserve (Lief B.)

Bleekgeel en fijn parelend.
Geel fruit in de neus , ook wat citrus.
Bitter en zuur verhouden zich mooi in evenwicht, mineraligheid en citrus tekenen de wat korte finale.
Crémant de Bourgogne.


3. Guy de Forez Brut. (Chris)

Gouden tint met een lichte blos.
In de neus komen bloemen, zuivel en witte kool naar voor.
Het krachtige koolzuur geeft een citrus-efffect met accenten van pompelmoes, bitterkruidigheid en alcohol. Complete schuimwijn!


4. Duval-Leroy (Jozué)

Bleekgeel, stevig schuimend.
Frisse geuraanzet van jonge jonagold en een beetje citrus.
In de smaak domineert pompelmoes naast andermaal citruszuur.
Correcte champagne




5. Cantosan (Ivo/ M.-Louise)

Bleekgeel, stevig bruisend.
Beroezende neus met bloesem en véél koolzuur.
De smaak gaat meer de bitterkruidige kant uit met een krachtig pompelmoes-accent.
Karaktervolle Cava.


6. Rosé (Theo)

Mooie, lichte rosé-kleur.
De neus is duidelijk „rood“ getypeerd: Pinot-Noir lijkt voor de hand te liggen.
De tong toont speelse, fijne zuren met rode besjes in de hoofdrol: crispy, speels en fruitig.
Verrassend mooie Crémant de Bordeaux!


7. Crémant (Yvonne)

Bleekgeel, stevig schuimend.
Marnegeur, aangevuld met bloesem en perzik.
De frisse, fruitige smaakaanzet evolueert naar mineralige kruidigheid.
Evenwichtige Crémant d’Alsace.


8. Fagot (Bert)

Bleekgeel en zeer stevig schuimend.
Veel zuivel in de neus, naast meidoorn, cocos en citrus.
Op de tong houden bitter en zuurtinten elkaar in evenwicht. Later komen rabarber, Granny en kruisbes een breed smaakpalet uittekenen.
Champagne Fagot, 1-er Cru, Rilly-La-Montagne.
Naar Top
NabeschouwingEn op die manier werd op stijlvolle manier het tweede decennium ingezet!
Dank aan de gulle gevers…

Volgende proef: 1 feb. : Jacques verrast ons met een selectie Rieslings!
Vergeet niet erbij te zijn!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be