Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2009: Zinfandel
Wanneer en Wie7 december 2009
Verslag: Bert Gilles
Wijnkeuze: Ronny Vos
IntroZinfandel, een Amerikaans succesverhaal
Malbec is, met name in de Cahors, nauwelijks te genieten in monocépage en vooral op jonge leeftijd. In Argentinië echter vormt deze druif de ruggengraat van het rode wijnsegment en is ze zowat de nationale wijntrots van het land geworden. Toegankelijk, vol maar vlot en soepel op de tong zijn maar een paar trefwoorden om de wijn van deze druif te karakteriseren. Hetzelfde verhaal voor de Tannat: in de Gascogne staat deze druif vaak stijf van de groene, harde tannines maar in Uruguay is ze de toegankelijkheid zelve.
Een gelijkaardig verhaal lijkt van toepassing op de Zinfandel, oorspronkelijk de Primitivo uit Italië, waar deze druif aanvaardbare cru’s oplevert maar zelden de kracht en harmonieuze breedte van de Zinfandel in de USA evenaart.
Soms zal je merken dat, bij gelegenheid van een trip naar de subtropen, een mens helemaal opfleurt. Zou het kunnen dat dit ook het geval is met emigrerende druivensoorten?

Naar Top
De Selectie


1. Delicato vineyards "Blue Label" 1998
Licht doorkleurde , geëvolueerde tint.
Milde geur van rijp rood fruit op alcohol, pruimenjam, kaneel en blonde tabak.
In de smaak vinden we stevige zuren terug, wat schraal zelfs met een bescheiden fruitvulling maar wel veel kruidigheid: peper, zoethout, tabak en ceder naar de finale toe.
G: 12 8.30 €.


2. Esser Zinfandel 2006
Kersenrood.
Vanilleus in de aanzet met gekonfijt donker fruit met accenten van kaneel en kandijsuiker.
De smaak onthult een duidelijk houtaccent met volop rijp bessenfruit , kriek, kers, karamel en droge, smakelijke tannines met peper en tabak in de lange, uitgesponnen finale.
G: 14.5 10.40 €.


3. Parducci Signature 2004
Gemiddeld geconcentreerd kersenrood.
In de neus: etherische alcohol die aan Eucalyptus doet denken. Rijp rood gekonfijt fruit maar ook kandijsuiker, karamel en tabak vullen aan.
De smaak toont levendige maar soepele tannines, aangevuld met rijp rood bessenfruit: aardbei en kers. Al bij al een soepele, charmante, vlotte wijn!
G: 13.25 10.50 €.


4. Bogle Zinfandel 2006
Kersenrood.
Stevige alcohol in de neus., samen met braadjus (bouillon) en zeer donker, gedroogd fruit, jammy ook.
Presente, peperige maar zéér smakelijke tannines tekenen de smaakaanzet, waarna zwart, volrijp en gestoofd bosfruit overneemt. De wijn loopt uit op een mildkruidige finale.
Snoepwijn!
G: 14.5           11.5 €.


5. Cubardi Primitivo Salento 2001
Kriekenrood.
Licht madérisé in de neus maar ook accenten van kandij, donkere fruitjam, tabak en chocola.
Zeer levendige, koolzuurachtige zuren tekenen de smaakaanzet, gevolgd door droge tannines. Donker, rijp fruit, tabak en peper vullen het plaatje in een uitgesponnen finale.
G : 13.5          14.10 €.


6. Villa Mount Eden Gr. Res. Zinf. 2005
Kersenrood.
Tobaccofino, Eucalyptus, vanille, aangevuld met de volle fruitigheid van donker gestoofd en gedroogd fruit: dadels en vijgen, tekenen de neus.
In de smaak vinden we fijne zuren terug, gekoppeld aan krachtige, peperige, mondvullende tannines. Rozijnen en pruimencompote zorgen voor het fruitige segment en in de finale duiken chocola, zuren en peper op. Complete wijn!
G: 15.5           14.95 €.


7. Kenwood, Sonoma County Zinf. 2006
Kriekenrood.
De neus komt mild, rijpfruitig over met zwarte rozijnen, krenten, jam maar ook noten in de hoofdrol.
Levendige zuren, samen met jonge, crispy tannines op de tong.
Noordkrieken tekenen voor het fruitsegment waarna de wijn uitloopt op een vlotte, kruidige finale.              
Elegante wijn!
G: 15.5           16.5 €.


8. Valley of the Moon Zinf. 2006
Kriekenrood.
Stevige, presente alcohol in de neus. Rijp, donker jammy fruit, drop en tabak vervolledigen het beeld.
Op de tong: volop donker en zwart fruit: braam en blauwe bes. Soepele, vlotte tannines gaan samen met een vleug peper de finale in. Aangename wijn!
G: 15              18.5 €.


9. Lake Sonoma Winery Zinf. 2006
Jonge kriek.
Noordkrieken, rook, jammy fruit, zwarte drop, vuursteen maar ook dadels en vijgen tekenen deze rijke neus.
Levendige zuren in de smaak met droge maar vlotte, smakelijke tannines.
Donker en zwart fruit maar vooral de droogkruidige tabak/cederfinale geven deze wijn een apart cachet.
G: 16.5           24.50 €.
Naar Top
NabeschouwingZinfandel blijkt dus helemaal geen doetje te zijn, als hij maar niet - geschonken wordt in de versie van halfzoete, 'foxy' ketchupbrol waar Joe Sixpack (de Amerikaanse versie van Jan-met-de-pet) blijkbaar zo verlekkerd op is! Dat deze druif in monocépage zo’n breed smaakpalet kan te voorschijn toveren, lijkt wel een heuse krachttoer!
Dank aan Ronny voor de bijzonder kwaliteitsvolle selectie!

*Belangrijk!
Volgende activiteit: ma. 4 jan. Feestbubbels (blind)!
Dragen bij tot de feestvreugde: Chris, Lief, Yvonne, Ivo&Marie-Louise, Jozué&Maria, Ronny, Theo, Bert

Tot slot wil ik eenieder in deze wijnclub en hun dierbaren
alle denkbaar geluk, voorspoed en een roestvrijstalen gezondheid toewensen in 2010!!!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be