Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2009: Zoek de Fransoos
Wanneer en Wie
2 februari 2009
Verslag en wijnkeuze: Bert Gilles
IntroEven experimenteren…
Wanneer je je een tijdje in de wijnwereld verdiept hebt, ga je, nagenoeg automatisch, een globaal onderscheid maken tussen wat algemeen de Franse- en anderzijds, de Nieuwe-wereldwijnen kenmerkt.
Even algemeen komt men dan tot de bevinding dat, voor wat witte wijnen aangaat, de NW-wijnen doorgaans rijper, geler fruit vertonen, naast ingehouden aciditeit en vaak gulle, haast zwoel aandoende alcoholiciteit.
De Franse wijnen, daarentegen, worden dan weer gekenmerkt door een drogere aanzet, mineraliger ook met stevige aciditeit en ingehouden alcohol, hetgeen de wijn dan ook zijn typische fraîcheur verleent.
Een gelijkaardig – globaal- onderscheid kan gemaakt worden waar het rode wijn betreft. Alleen liggen de accenten daar licht anders. De rijpe, donkere, tot zwarte fruitigheid vind je bv. even goed in de Zuidfranse regio’s als in de NW-wijnen maar het verschil ligt hem vaak in de kenmerken van het tannine. In Frankrijk niet zelden heel wat droger en amandelbitter met accenten van kersenpit en groene paprika, terwijl de tropische tegenhangers dan meer zoethout en chocolade vertonen, naast vaak gloedvolle, zwoele alcohol.
Maar klopt dit verhaal ook?
Niet in zijn totaliteit natuurlijk! Overal zijn er a-typische wijnen die ijverig naast de lijntjes kleuren, aan allerhande categorieën lijken te ontsnappen.
Vandaar dus dit experiment:
Het komt er op aan het onderscheid tussen Frans en niet-Frans te kunnen maken, van twee wijnen in 4 paartjes opgesteld. De beide wijnen komen uiteraard blind op tafel en de beoordeling wordt op het wedstrijdblad genoteerd (zie hier onder). Iets verder worden werkwijze en opzet verduidelijkt.
Wedstrijdblad:
Serie 1
1. Waar zit de Fransman? (omcirkelen)
A of B
5 p.
2. Waar komt de andere vandaan? (land…)5 p. (bonus)
3. Uit welke regio komt de Franse fles?8 p.
4. Welk druivenras walst er in het glas?6 p.
Serie 2
1. Waar zit de Fransman? (omcirkelen)
A of B
5 p.
2. Waar komt de andere vandaan? (land…)5 p. (bonus)
3. Uit welke regio komt de Franse fles?8 p.
4. Welk druivenras walst er in het glas?6 p.
Serie 3
1. Waar zit de Fransman? (omcirkelen)
A of B
5 p.
2. Waar komt de andere vandaan? (land…)5 p. (bonus)
3. Uit welke regio komt de Franse fles?8 p.
Serie 4
1. Waar zit de Fransman? (omcirkelen)
A of B
5 p.
2. Waar komt de andere vandaan? (land…)5 p. (bonus)
3. Uit welke regio komt de Franse fles?8 p.
Behaald resultaat:
/ 64
Bonuspunten:
/ 20

Werkwijze en opzet:
  • Het is de bedoeling dat de wijnen, blind en in duo gepresenteerd, anoniem in het glas komen (onder het label A of B) met dien verstande dat er telkens één van Franse origine bij is en één 'tegenhanger' van exotische afkomst.
  • De wijnen zijn wel degelijk verwant, door de gebruikte druivenrassen, (twee paartjes in assemblage, twee in monocépage).
  • De opdracht is dubbel:
    A: Tracht de Franse wijn te onderscheiden van de exotische en
    B: Over welk type, regio en, in geval van de monocépage, welk druivenras gaat het telkens?
  • Welke komt er kwalitatief het beste uit?
  • Geen makkie, wel leuk! Daar gaan we:
  1. A: Didgeridoo Riverina Pinot Grigio 06 (Australia) 7.60 €
    B: Pinot Gris, Cave de Kaisersberg Alsace 05 (France) 7.80 €.
  2. A: Mâcon Chardonnay Réserve 06 (France) 8.50 €.
    B: Montgras Chardonnay Varietal 07 (Chili) 5.90
  3. A: Séguret, Côtes du Rhône Villages V. Vignes 06 (France) 6.40 €.
    B: Goats do Roam, Fairview 05 (Zuid-Afrika) 6.90 €.
  4. A: Ch. Hauterive, Médoc Cru Bourgeois 02 (France) 8.90 €.
    B
    : Bored Doe, Fairview 05 (Zuid-Afrika) 9.80 €.
Naar Top
De SelectieBlindproef



A: Champagne Prévoteau (Chris)
Goud, stevig parelende belletjes.
Milde aroma’s van brioche en perzik, geraspte appel – lichte oxidatie- citrus en ananas.
Zeer levendige aciditeit op de tong: citroen-limoen. Eerder bescheiden fruitigheid. Vervolgens van jonge kruisbes en limoen. De schuimwijn dooft wel wat bescheiden uit met persistent zuur tot in de finale.


B. Grant Burge, Sparkling Syrah ( Theo)
Mooie, kriekenrode kleur.
In de neus vinden we kriekensiroop, vlier, en rood snoep terug met een kruidig ledertoetsje.
De schuimwijn smaakt zeer „rood“ van karakter met het bitter van amandel, voldoende zuur voor de nodige fraîcheur met toch nog voldoende bittere, wat rauwe tannines in de finale. Een ontdekking!

De selectie



1. A
Jong goud
Wat mineralig, kiezelig zelfs in de neus
De wijn vertoont een wat „jongere“ smaak met jong wit pitfruit plus nogal wat bitter in de finale.
1. B
Goud.
Mildere, volle geur.
Beetje restzoet op de tong, mild en boterig.
Ook de fruitigheid valt milder uit maar de alcohol komt steviger opzetten.
* De Fransman: B.


2. A
Jong goud.
Ingehouden geur van relatief jong wit fruit, ook wat mineralig en bloesemig met accenten van vanille en honing.
Deze stevige mineralige toets komt terug in de smaak met toch vooral jong spits wit fruit : droog en rins.
2. B
Jong goud.
Tegelijk geur van rijper wit ruit zoals perzik , ook wat zesty trouwens.
De smaak is meer alcoholisch getypeerd met een peperige rand en relatief bitter.
* De Fransman: A.


3. A
Kriekenrood.
Wat ingehouden neus van cassis en braam.
Een eerder stevige smaak op de tong, peperig ook met accenten van kersenpit, kers&kriek, levendige tannines en een kruidige finale als afronding.
3. B
Kersenrood , maar minder doorkleurd.
Meer open neus van vlier, framboos en kersenpit.
De smaak is nog strenger en geconcentreerder qua tannines met zoethout, donker bosfruit en tegelijk een levendige aciditeit als tegengewicht.
* De Fransman: A.


4. A
Kersenrood met evolutie.
Mildere maar toch volle neus van vooral een rijper karakter.
In de smaak echter, komen meer jongere tannines opzetten plus levendig zuur, wat het geheel een droger en mineraliger toets verleent.
4. B
Kersenrood.
Krachtige, kruidige neus.
Peperige, acoholgeladen smaakaanzet met volop smakelijke tannines, zoethout en rijp donker bosfruit. Peperfinale.
* De Fransman: A.

Naar Top
NabeschouwingGeconcentreerd tot het uiterste, gehuld in soms ijselijke stilte, zwoegde Tejudice zich met hart en ziel door dit oenologische doolhof, vol valkuilen en boobytraps. Na afloop wisselden juichkreetjes met hier en daar een diepe zucht af…
Wat is nu de conclusie?
Allicht dat de wijnwereld niet zomaar in eenvoudige regeltjes te vatten valt en dat het appreciëren van wijn geen exacte wetenschap is.
Laat dit een troost zijn voor getalenteerde leden van Teju die deze memorabele avond eventjes door de mand zijn gezakt.

Dank overigens aan Chris en Theo voor de gracieus aangeboden schuimwijntjes.

Volgende activiteit, maandag 2 maart: Say cheese please!
Staan reeds te drummen:
  • Ivo & Marie-Louise
  • Lief Gryffroy x 2
  • Chris Gevers
  • Lief Barth. x 2
  • Jacques x 2
  • Theo x 2
  • Jozué & Maria
  • Bert x 2
  • Yvonne
Zorgen voor:
  • Kaas en toebehoren: Yvonne
  • Nagerecht: Lief Bartholomeus
  • Apero: Jacques
  • Wijn : Bert
Belangrijk : aanvang: 19.30 u. ! Breng je eigen wapenuitrusting mee (bestek, glazen etc.)

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be