Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2008: Glottertal (Duitsland)
Wanneer en Wie
13 november 2008
door Yvonne.
Verslag: Bert Gilles
IntroWeiß- oder Rotwein: Ordnung muß sein!!

Wanneer men het, overigens hoogst lezenswaardig, boek 'Wijn en oorlog' er op naleest, kan men niet onder de indruk uit dat, begin jaren-40, de volgelingen van het welbekende, bizar besnorde heerschap uit de Heimat, niet in eerste instantie er op uit waren, hun Lebensraum gevoelig uit te breiden, dan wel hun sturm und drang aan te wenden ter verovering van de Franse Wijnschat.

In die verovering slaagden ze, volgens het verhaal, maar zeer gedeeltelijk: toen ze, bij voorbeeld, gewapend met een opeisingsbevel van de protserige ijdeltuit en operettegeneraal Göring, de wijnkelder van Mouton Rotschild kwamen in beslag nemen, werden ze prompt op hun wenken bediend… maar in de flessen had 'La Résistance' vooraf al wel een derderangs slobberwijntje gekieperd!
Het leuke van het verhaal was dat er, tijdens de daaropvolgende slemppartijen, van enige argwaan in het Duitse kamp naderhand nooit sprake is geweest!!!

Wil dit zeggen dat Duitsers dan geen benul van wijn, laat staan van kwaliteitswijn hadden/hebben? Niet per definitie en ziehier de uitleg:
De Fransen zien hun wijn in eerste instantie als onmisbare gezel bij de maaltijd: wijn en gastronomie: een geheel dus. Kruidige en soms bittere smaaktoetsen in de wijn moeten dan weerwerk bieden aan de smaakcomponenten, eigen aan de gastronomische keuken.

In de Duitse wijnfilosofie kadert de drank eerder in 'Wein, Weib und Gesang': de welbekende Duitse Gemütligkeit dus. Wijn moet dan vooral vlot over de tong gaan, vandaar vaak de behoorlijke dosis restzoet, een term die daar ten lande ook wel 'Lieblich' wordt genoemd.
Kortom, dit duidt op een wereld van verschil!
Overigens mag men een paar feiten niet uit het oog verliezen:
  1. De Duitse wijnwetgeving behoort niet alleen tot de strengste, maar ook tot de meest transparante ter wereld en alle kwaliteitsbenamingen worden in een 'Ambtliche Prüfung' jaarlijks (!) gecontroleerd.
  2. Er is duidelijk evolutie: nogal wat wijnbouwers nemen afstand van het traditionele restzoet en er wordt druk geëxperimenteerd met blauwe druivenrassen. Met name in dit segment staan ons nog mooie verrassingen te wachten want in wat de Duitsers ook ondernemen: hun bekende neiging tot Gründlichkeit laat geen half werk toe!
Naar Top
De Selectie1. Baden, Sauvignon Blanc 07 Trocken
Goud met een tintje gras.
Frisse neus (hoewel niet typisch Sauvignon) met wit boomfruit, wat bloemig en kruidig tegelijk: verse ananas en limoen.
Milde smaakaanzet met wel een vleugje citrus maar snel daarna, zeer levendig zuur op de tong, rabarber en kruisbes. Frisse en toch ook kruidige afdronk van deze verrassend originele Duitse wijn.

]2. Eichberg Spätlese Trocken 03 Goud met tintje amber. Milde, volle geur van rijpe peer, ananas op siroop, meloen en zelfs wat stopverf. De droge, fijne smaakaanzet is vooreerst kruidig maar gaandeweg komen de zuren er meer door: kruisbes, citrus, Granny, sinaas en perzik tonen zich. De wijn loopt uit op een kruidige, alcoholgeladen finale. G: 12 7.40 €. [
3. Eichberg Kabinett Trocken 05 Barrique
Goud met groen tintje.
In de neus vinden we nadrukkelijk barrique terug, ook wat zwavel en fumé, naast kokos, lychees, parfum en amandelen.
De kruidig aanzettende smaak is eerder mineralig met jonge eik, rabarber, citrus, sterfruit en eindigt met een kruidig-bittere finale.
G: 13 8.5 €.

4. Eichberg Gewürztraminer 05
Zuiver goud.
Typische Gewürz-aroma's, zoals: lychées, rozenblaadjes, mango,bloemenweide, geroosterde amandelen.
Milde zuren gaan weer gepaard met rozen,geur, lychees, honingmeloen en brazilnoten. De finale wordt getekend door een subtiel bittertje en alcohol.
G: 14.5 7.90 €.

5. Eichberg Spätburgunder Rotwein 05
Zeer licht doorkleurd robijnrood.
Gesloten neus van veenbes, rode snoepjes, kersenpit en alcohol.
Veel uitgesprokener smaaksensatie evenwel met cassis, veenbes en fumé. Alcohol in de finale van deze toch wat eenduidige wijn.
G: 11.5 6 €.

6 . Roter Bur, Spätburgunder Rotwein 07
Licht robijnrood.
Rood bosfruit, gestoofde krieken, kersen en alcohol kleuren de neus.
Een vleugje CO2 in de aanzet met ook wat putje, aalbesjes, noordkrieken, zoethout peper en alcohol in de finale, vullen de mond.
G: 13 8.60 €.

7. Spätburgunder Spätlese 03
Kriekenrood.
Behoorlijk krachtige geur van donker bosfruit, kers&kriek, rozijnen en tabak.
Prikkelende smaak met stevige alcohol, aalbes, cassis, noordkriek. Volle en stevige tannines (zwarte chocola), uitlopend op een peperige alcoholfinale.
G: 14.5 11 €.

8. Spätburgunder Auslese 03
Granaatrood.
Volle, aangename geur van donker bosfruit, blauwe pruim, boerenjongens, kers&kriek en jam.
Peperkruidige aanzet met braam, pruim, kers&kriek. Alcohol met een vleugje ceder in de finale.
Volle, krachtige wijn.
G: 15 15 €.

9. Baden, Eiswein 1978
Okergeel.
Oude kelder, rijpe gekonfijt geel fruit, honing, geroosterde amandel en saffraan typeren de neus.
De smaak onthult levendig zuur maar in mooi evenwicht met de milde zoetheid. Grote lengte met een tintje saffraan..
Conclusie: deze wijn is allesbehalve versleten!
G: 15 16 €.
Naar Top
NabeschouwingDank aan Yvonne voor de mooie, uiterst gevarieerde selectie!

Volgende sessie (1 dec. 08): 'Wat is het fijn Lagrein te zijn' zingt, unisono met de fles, ook Theo.
Als dat maar goed afloopt!!!

Tot dan.

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be