Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2008: Grote kanonnen
Wanneer en Wie
2 juni 2008
door Jacques e.a.
Verslag: Bert Gilles
IntroGrote kanonnen of grote etiketten?
Bij gelegenheid van de toenmalige wereldtentoonstelling (1855) in Parijs, wou de Franse regering uiteraard uitpakken met hun, toen al, hoogstaande wijncultuur. Bij gebrek echter aan enig classificatiestelsel, vonden ze er niet beter op dan de catalogus van producenten te raadplegen en er, in volgorde, de duurste, tweede, derde enz., uit te selecteren.
Die classificatie zou overigens, vanaf 1855, 'voor eeuwig en altijd' gelden. Nonsens, natuurlijk, maar ze staat er nog steeds, als een onneembare vesting, met haar premier- tot en met 5e Cru Classé!
Bestaat deze classificatie dan uitsluitend uit gebakken lucht? Tuurlijk niet!
Deze 'heren van stand' zijn het immers aan hun status verplicht om zeer strenge kwaliteitseisen na te streven en liefst beter te doen dan hun buren die niet tot de eliteclassificatie behoren. Je kan immers niet aan het wijnminnend publiek blijven vragen zoveel méér te betalen voor gelijke of mindere kwaliteit met als enig argument, de vaste stek op die fameuze lijst!
Helaas zijn er die pretbedervers van etikettenkopers en omhooggevallen nouveaux riches die het prijsetiket van de topwijnen tot totaal van de pot gerukte hoogtes opdrijven. Resultaat: vele van die toch absolute parels van de Franse wijnkunst zullen voor de modale wijnliefhebber fata morgana blijven wegens onbereikbaar. Jammer!

5 Premier Crus
14 Second Crus
14 Troisième Crus
10 Quatrième Crus
18 Cinquième Crus

Totaal : 61
Naar Top
De Selectie1. Ch. Belair Gailler - Graves 93 Blanc (Theo)
Goudgeel van tint.
De neus komt duidelijk oxidatief over met een Sherry geur, rijpe Jonagold en blonde rozijn.
Levendige zuren van pompelmoes tekenen de smaak met amandel, noten en beklijvend zuur tot in de noterige finale. De wijn is wel over the hill…
G: 11.5

2. Corbières , Cuvée des Pompadour 93 (Jacques)
Koffie/acajou.
In de neus treffen we , naast rubber, ook serieuze oxidatie (Madera) aan naast kersen op alcohol en , na opschudden, wat karamel.
De nog droge tannines zijn gekoppeld aan bescheiden fruitigheid van kersen op alcohol en ceder in de finale. Ook deze wijn is over het topje want vooral het middenstuk ontbreekt.
G: 11

3. Côte Rôtie, B. Levet 93 (Ivo Meynen)
Licht doorkleurd mahonie.
De zeer rijpe geur van opgelegde kersen en kersenjam tekent de neus met kruidige geuren van tropisch hout, sigarenkistje karamel en roltabak.
De wijn vertoont een geringe fruitvulling met brave maar droge tannines, nog levendige zuren en een finale van cederhout.
G: 12 25 €.

4. Côte Rôtie, Edmond Duclaux 93 (Ivo M.)
Iets dieper doorkleurd mahonie.
De geur gelijkt sterk op de vorige fles maar is wat indringender.
Ook hier zijn de tannines aan de bescheiden kant maar zijn ze aangenamer op de tong met levendig zuur en gestoofd en gedroogd fruit. Deze fles is wat completer en wat complexer.
G: 13 25 €.

5. BLIND: Domaine Grandmaison, Pessac Léognan (Graves) 89 (Bert)
Mahonie
Geur van rijper bosfruit,dadels, vijgen, karamel en krachtige alcohol.
Volop krachtige tannines tekenen de smaak, samen met levendig zuur en voldoende alcohol, chocolade en zwart fruit: pruimen en rozijnen met als uitloper een finale van cederhout.
G: 14.5

6. Ch. Tourans, St.-Emilion Gr. Cru 93 (Bert)
Oud dakpanrood.
Duidelijke Merlotneus met volop rijp rood en donker fruit, blonde tabak, kreupelhout en krachtige alcohol.
In de smaak vinden we levendige, droge tannines terug met donker fruit zoals zwarte pruim, braam, rozijn en vijgen terug. De wijn loopt uit op een lange, kruidige en alcoholische finale.
G: 15

7. Ch. De Sales, Pomerol 93 (Jacques)
Kersenkleur met mahonie.
In de neus treffen we een diepe, krachtige geur aan van oude vliersiroop, donker bosfruit, zwarte rozijnen, pruimencompote en ceder + zoethout in de finale. Deze wijn zit echt op zijn zenit!
G: 16 (!) 12 € !!

8. Les Forts de Latour, Pauillac 93 (2e vin Ch. Latour !) (Theo)
Zuiver kersenrood.
Zeer rijke neus van viooltjes, rijp bosfruit, zoethout, geroosterd brood en peper.
De wijn levert nog jeugdige, volle tannines aan, peperig en kruidig met levendig zuur en zwart + gekonfijt fruit als afronding. Cederfinale.
G: 16 (!) (Theo-retische waarde : 60 €!)

9. Ch. Montrose, St.-Estèphe 93 (Jacques)
Kriekenkleur met grote concentratie.
Zeer krachtige neus met fijne havanna, rijpe zwarte pruim en cacao, naast peper en alcohol.
Zéér krachtige, levendige cacaotannines leiden in met veel peper, levendig zuur en massa's middelrijp bosfruit. De kruidige peperfinale rondt af.
G: 16 18.10 €

10. Ch. Cos d'Estournel St.-Estèphe 93 (Jacques)
Dakpanrood met evolutie en nog meer concentratie.
Levendige maar elegante geur, kruidig en stevig, van groene paprika, vanille en cacao.
Jongens, jongens: wàt een tannines: droog, krachtig , peperig, vol en o zo smakelijk, aangevuld door donker en rijp bosfruit, koffie, zoethout en ceder.
De wijn loopt uit op een lange, droogkruidige finale. Volle, springlevende, complexe wijn!
G: 17 !! 18.5 €.
Naar Top
NabeschouwingDank aan Jacques en de milde schenkers die met deze echt hoogstaande selectie met een knallend eindshot van een ongetwijfeld boeiend proefjaar hebben afgesloten!
Graag zien wij u , na twee maanden weldadig afkicken, terug op maandag 1 september.
We starten met een totaal blinde selectie wijnen van één Millésime door Jacques. Hou alvast, in afwachting, de neusvleugels strak gespannen, de papillen in aanslag en het kruit droog!

Tot zolang.

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be