Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2008: Festival des Grands Crus naast de Grote Muur
Wanneer en Wie
28 april 2008
door Bert
Verslag: Bert Gilles
IntroStraks naar de Chinees?
Amper een goed decennium geleden, riep China bij de modale Westerling, naast de aroma’s van Chopchoi-met-currysaus of van gefrituurde Loempia’s, hoogstens beelden op van een wat raar volkje dat, bloedernstig leuzen citerend uit het Rode Boekje van 'Grote Roerganger'-Mao, massaal de mussen uit de bomen schoot op bevel van bovengenoemde om alzo de graanoogst te redden met, het jaar daarop, een alles vernietigende insectenplaag als rampzalig gevolg.
Efficiënt is anders, zou je zeggen maar ondertussen weten we wel beter.
Haast dagelijks immers kan de consument hier ten lande, het denderen van de Chinese economische platwals waarnemen: karrenvrachten goedkoop textiel, elektronica, machines allerhande vullen onze winkelrekken en nu komt, haast onvermijdelijk, ook wijn om het hoekje piepen. Geeft de kwaliteit present of gaat die de weg op van de roemruchte “Landwind-jeep” die bij de eerste tests een gevaar bleek te zijn zowel voor consument als omgeving? Een proef op het scherp van de tong zal het uitwijzen.
Naar Top
De SelectieA. China!

1. Vintage Chardonnay 'Great walls of fire' (China)
2. Vintage Cabernet-Sauvignon 'Vermaak na arbeid' (China)

Analyse

1.
Oud goud.
De eerste indruk toont wat lichte oxidatie maar met spits fruit op de achtergrond, naast blonde rozijn, rijp tropisch fruit en amandel.
Naast de wel zeer bescheiden zuren, rozijnen en gedroogde abrikozen, samen met gekonfijt wit fruit, vertoont de wijn een wat flauwe finale met weinig alcohol en dus weinig profiel
G: 10.5

2.

Zuiver kriekenrood.
In de aanvang nemen we een wat merkwaardige carbolineumgeur waar, die wel verdwijnt na opschudden. Gekookte kriekjes, bosbessen, pruimenjam maar ook wat oude kelder tekenen het aroma, naast nat hout en zelfs karton.
In de smaak komen vrij droge, wat stroeve tannines opzetten met bescheiden fruitigheid van verdunde kers en kriek.
De wijn is wel min of meer evenwichtig maar loopt uit op een fletse finale.
G: 11

Conclusie
Op de proeftafel leken deze wijnen geen wereldschokkende ervaring. De wijnen misten vooral levendigheid – zuren- en concentratie. Nog even oefenen dus, Chang!



B. Le Festival des Grands Crus ( de St.-Emilion)

1. Ch. Jacques Blanc 05 ( 14.5 €)
2. Ch. Milon 04 ( 14.5 €.)
3. Ch. Vieux Lescours 02 ( 11 €.)
4. Ch. Tourans 97 (13.5 €.)
5. Ch. de Lescours 93 (12 €.)
6. Ch. Montlabert 79 (13 €.)
7. Ch. Grand Pey Lescours 1970 (16 €.)

Intro
Grand Cru : Heeft traditie nog toekomst ?

Afgezien van het loutere begrip kwaliteit, hoeft de reputatie van Saint-Emilion en meer bepaald de Grand Cru appellatie, niet meer gemaakt te worden. Daar staan meerdere eeuwen wijncultuur garant voor! Bovendien is de regelgeving ingebed in een strenge AOC-code die vaste criteria aanlegt qua druivenrassen, opbrengstbeperkingen, kwaliteit en zelfs het Grand Cru-label strikt beperkt tot de gemeente St.-Emilion zelf (met uitsluiting dus van de satellietgemeenten zoals Montagne St-Em., St.-Georges St.-Em. of Puissegin St.-Em. !) Dit ruikt wel een beetje naar het corporatisme van de “voor eeuwig” gebetonneerde classificatie van 1855 in de Médoc, zou je kunnen zeggen…
De werkelijkheid is wel wat genuanceerder: de Grand-Cru appellatie van Saint-Emilion wordt immers om de 9 jaar herzien en bij die gelegenheid sneuvelen er heel wat verworven reputaties onder het aanstormende geweld van ambitieuze nieuwkomers. Gevolg: een concurrentie op leven en dood om er de volgende keer “bij te zijn” of te blijven. En zoals eenieder weet, is concurrentie DE motor bij uitstek achter kwaliteitsopgang…


Analyse :

1.
Kriekenrood met paarse tint.
Deze wijn heeft veel fruit in de neus met volop braam, cassis, kriek en kers, naast levendige alcohol, kersenpit en amandel.
Laurier en groene paprika zetten de smaakfase in met daarna zeer vieve en droge tannines van cacao/fondant met de bitterheid van droge walnoot, cassis en rijpe woudvruchten. De wijn loopt uit op een lange, droogkruidige peperfinale.
G: 13 14.5 €.

2.
Lichter doorkleurde kriek met paarse tint.
De neus is wat minder expressief, ook wat groenkruidig wat bloemig met accenten van donker bosfruit en verse champignons en met bescheiden alcohol.
Zachte smaakaanzet van soepele tannines, middelrijp bosfruit en levendige zuren, in evenwicht met de alcohol.
Soepel, vlotte wijn met aangename afdronk.
G: 13 14.5 €

3.
Kers met lichte evolutie.
Kruidige geur van onrijpe walnoot, teelaarde , champignons, naast bosfruit en krachtige alcohol.
In de smaak proeven we nog speelse, levendige tannines, bosgrond, hanenkammetjes maar ook zwarte pruimencompote en zoethout. Droogkruidige finale.
G: 14.5 11€.

4.
Rijper bosfruit met tabak en tropisch hout vullen de neus met donker bosfruit en gestoofd rood fruit als fruitvulling.
De smaakaanzet is mild wegens de versmolten tannines maar toont wel veel peperkruidigheid en donker fruit op alcohol, soepel zuren om uit te lopen op een kruidige finale.
G: 13.5 13.5 €.

5.

Dakpanrood
Animale geur van braadjus, Eucalyptus, rijp fruit op alcohol met vooral een kruidig profiel.
De wijn vertoont geëvolueerde brave tannines (praliné), fijne zuren maar ook poivré, zoethout, rijp fruit op alcohol, kaneel en blonde tabak.
G: 12.5 12 €.

6.
Koffie.
In de neus vinden we gedroogd fruit op alcohol terug naast saffraan, gerookt, karamel en boenwas.
In de smaak tonen zich zachtjes ingeslapen tannines, naast soepel zuur, middelrijp fruit op alcohol, karamel en tabak. De nog levendige zuren lopen door tot in de finale.
G: 13.5 13 €.

7.
Mahonie/koffie.
Kruidige neus van paddestoelen, oude kalksteen, pruimen, roltabak, sigarenkistje en oude koffie.
De wijn vertoont een fijne balans bitter-zuur met soepele tannines, fruit op alcohol, tabak, tropisch hout, champignons, rokerig en cacao in de warme alcoholgeladen finale.
G: 15 16 €.
Naar Top
NabeschouwingVolgende proef: 2 juni : Selectie Jacques: “Grote kanonnen” van 1993!!! Laat deze gelegenheid niet schieten!

Verslag: Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be