Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2007: Bulgarije
Wanneer en Wie7 mei 2007
door Ronny Vos
Verslag: Bert Gilles
IntroCandide dans le pays des Bulgares…

Voltaire, een absoluut geniaal publicist, filosoof, schrijver en denker van de Franse Verlichting (17de eeuw) heeft de mensheid vergast op een heus meesterwerk (zie titel) : Een geestelijk wat simpele jongeman, Candide (vrij vertaald : 'simpele duif'), gelooft vast dat "tout est pour le meilleur dans le meilleur des mondes" is, wat er eigenlijk op neerkomt dat hij er in blinde argeloosheid van uitging dat het met (de bedoelingen van) de mensheid nog zo slecht niet gesteld was. Resultaat: hij haalde moeiteloos het toenmalige Guinness Book of Records qua builen en schrammen omdat hij constant geconfronteerd werd met individuen die steevast van zijn aangeboren naïviteit ge- en misbruik maakten tot bevordering van hun eigen profijt en glorie.

Wat heeft deze beschouwing nu te maken met de Bulgaarse wijnwinkel?

1. Bulgarije heeft potentieel zowat alles om hét landbouw- en wijnland van Oost-Europa te zijn : terroir, klimaat en ruimte zijn overvloedig aanwezig. Een gezegde luidt: "Steek hier een bezemsteel in de grond en hij begint te bloeien" , en dat is heus niet ver bezijden de waarheid.
Daarnaast put het land nog altijd uit de oude Griekse wijntraditie, wat de wijncultuur een bijzonder historisch perspectief bezorgt. "Tout est pour le mieux..." zou men dus kunnen zeggen..

2. Bulgarije ontworstelt zich maar moeizaam van de ravages die meer dan een halve eeuw collectivisme heeft aangericht: megalomane grootschaligheid (dodelijk voor de creatieve inventiviteit van de individuele wijnbouwer), gekoppeld aan hoge rendementen (garantie voor povere kwaliteit) waren het gevolg. "Dans le pire des mondes", helaas doch jammer.

Wil dit zeggen dat er geen heil te bespeuren valt? Een uitgebreide proef zal het uitwijzen!



Naar Top
Selectie1. Slavyantsi 019/6 Sauvignon Bl. 2005
Jong goud
De zuivere Sauvignonneus van citrus en steenfruit, heet ook wat grassige accenten.
De smaakaanzet is zeer mild met rijpere kiwi en kruisbessen, op het likeurachtige af, eerder romig en licht peperig, aangevuld met aroma’s van witte chocola.
Verrassende, aangename wijn.
G: 13.75 4.30 €.

2. Slavyantsi Riesling 2005
Kleur van zuiver goud.
De neus komt alleszins kruidiger en mineraliger over met het typische petroleumgeurtje, jonge stekelbes, Granny en volop kruidigheid.
In de smaak vinden we weer een tamelijk milde, zelfs zoete aanzet terug met een puntje zuur in de opvolging: citrus en pompelmoes, nectarine, kruisbes en een vleugje rabarber. Restzoet rondt af.
G: 12 7.30 €.

3. Slavyantsi Chardonnay 2005
Zuiver goud.
De vanilleuze geuraanzet wijst op (discrete) houtlagering met een licht etherisch geurtje, kamperfoelie, sterfruit en groene appel als toemaat.
In de smaak komt het hout opnieuw opzetten met een haast droog tanninegevoel, licht peperig en alcoholisch ook, met de fruitigheid van kruisbes, Reine Claude en bloesem als afronding. Krachtige wijn.
G: 12.5 9.45 €.

4. Tsar Assén, Cabernet-Sauv.
Kriekenkleur.
In de neus valt onmiddellijk gerookt op, de sintels van verbrand hout, gekookte noordkrieken en aalbesjes.
De smaak wordt gekarakteriseerd door veel zoethout, chocolade en een wat simpele, kruidige alcoholtoets. Het eikaccent wordt kennelijk weggedrumd door de overdreven toasting van het vat.
G: 10.5 5.10 €.

5. Maximus Trax. Cabernet-Rubin 2003
Diep doorkleurde kers.
Impressies van vlierstroop, kers, heel licht oxidatief en kruidigheid.
De eerder volle smaakaanzet geeft volle, droge maar smakelijke tannines vrij met zwarte pruim, donker bosfruit, voldoende zuren en droogkruidigheid in de finale.
G: 14.5 8.35 €.

6. Uniqato, 100% Rubin 2004
Diep kriekenrood.
Kruidige neus van groene paprika, donker bosfruit en zwarte peper; niet echt aangenaam overigens.
De chocoladen tannines zijn niet echt geprofileerd met mager fruit en een wat simpele afdronk.
G: 11 10 €.

7. Enira 2005: Merlot, Cab.-Sauv.- Petit Verdot
Robijnrood.
Zeer charmante neus, fluwelig zelfs, met middelrijp rood en donker bosfruit: braam en cassis, aardbeien en kers met een vleugje blonde tabak.
De zachte tannines worden opgevolgd door donkerder bosfruit, zoethout, pralinéchocolade alom, met behoorlijk wat alcohol en peper in de finale.
G: 14.5 12.10 €

8. Santa Sarah bin 40, 100% Cab.-Sauv. 2005
Diep kriekenrood met lichte paarse tint.
In de neus merken we truffelolie, ook wat hars, vlierbes, broodgist en stevige alcohol.
De tannines komen zeer toegankelijk over, als volle chocola met de fruitigheid van kriek, kers, cassis, pruim en viervruchtenconfituur. De tannines zinderen door tot in de finale.
G: 13 21 €.


BLINDPROEF 1 (Theo)
Voor de verslaggever van dienst was het duidelijk: hier hadden we te maken met een Australische Syrah! ( soms kan “roepen in de woestijn” een gevoel van genoegdoening tot gevolg hebben….)
-> Angove's Syrah 2004

BLINDPROEF 2 (Ronny)
Helaas had deze wijn de uitstraling van en dood vogeltje: Pinot Noir (de misère)
Naar Top
SlotbeschouwingEn verder:
Ma 4 juni: St.-Estèphe verticaal (6 à 7 millésimes)! Niet te missen, dus !
Zo 24 juni : Uitgebreid schransen onder beschaafd gegniffel in "Het Keukenorkest".
Definitieve inschrijving op 4 juni a.s.!

Verslag: Bert Gilles

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be