Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2007: Ch. Pomeys Verticaal
Wanneer en Wie5 februari 2007
door Jacques
Verslag: Bert Gilles
IntroWaarom verticaal degusteren (als horizontaal zoveel comfortabeler is...)?
De Romeinen- altijd op hun tijd vooruit geweest- hadden de gewoonte, in liggende positie hun bacchanalen te doorworstelen en dat had zo zijn voordelen: de zitschade ter hoogte van de lagergelegen rondingen van de menselijke anatomie bleven afwezig, de wijnbeker kon niet meer op de grond vallen want hij stond er reeds en de wankelmoedige verhouding met de krachten van het evenwicht was niet van toepassing want men lag er al… vrolijk bij!
Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat ze ooit de genoegens van een verticale degustatie hebben kunnen smaken. Het bewaarvermogen van hun wijn was immers veel te beperkt: hij moest binnen het jaar gedronken worden!

Het immer groeiende inzicht van de mens in het proces van wijnmaken, heeft, naast enorme kwaliteitsverbetering, ook gezorgd voor een betere beheersing van het ouderingsvermogen van de wijn. Dit laat de liefhebber toe, de bijzondere eigenschappen van een mooi geouderde wijn te waarderen in het algemeen maar het wordt pas echt boeiend wanneer een zuivere verticale selectie op tafel staat!
Wanneer je namelijk, van één wijndomein, een vijftal opeenvolgende millésimes kan proeven en vergelijken, krijg je niet alleen zicht op de kwaliteiten van dat domein maar vooral op de typische eigenschappen van elk millésime!

Enkele bedenkingen daar rond:
"Er bestaan geen goede of slechte millésimes meer!" was een gevleugelde uitdrukking van de h. Herwig Vanhove, jaren geleden, in een van zijn Knack-wijncolumns.
Gaat het hier om een boutade, geformuleerd om te bewijzen wat (in die bewuste column) diende bewezen te worden, ging het hier om een onverbloemde wijnwijsheid of liet deze hooggeleerde heer zijn wensen hier, - par le besoin de la circonstance- even voor werkelijkheid doorgaan?
Het antwoord is genuanceerd:
  1. "Men kan de natuur niet bedriegen" luidt een aloude volkswijsheid en men kan er niet omheen dat dit vandaag nog geldig is. Een wijnjaar dat verloopt 'volgens het boekje', zal volle, evenwichtige wijnen genereren met evenwicht in de bitter-zuurbalans, kruidigheid en fruit in goede verhouding en voldoende lengte en finesse in de finale.
  2. Door toepassing van modern wijngaardbeheer en vinificatietechnologie is het anderzijds mogelijk de typische fouten als gevolg van een zwakker wijnjaar, te corrigeren of te verzachten. Daartoe staan een aantal technieken ter beschikking.
Een bescheiden greep:
  • Uitgekiende selectietechnieken hebben geleid tot de creatie van klonen van een bepaalde cépage die specifiek tegemoetkomen aan de omstandigheden van een bepaalde regio: zo beschikt 'Genoels-Elderen' over Chardonnay-klonen met korte rijpingscyclus die goed inspelen op ons -voorlopig nog- korte zomerseizoen.
  • Strenge opbrengstbeperkingen zijn en blijven de sleutel tot kwaliteit, met name in een mager wijnjaar, wanneer de wijnstok de beperkte (zonne)energie dan kan verdelen over een beperkt aantal trossen.
  • Het toepassen van de 'Vendanges vertes', (het wegsnoeien van groene trossen in het voorjaar) verhoogt de kwaliteitskansen van het resterend fruit.
  • Het macereren aan lage temperatuur voor de eigenlijke alcoholische gisting, zorgt voor meer fruitextractie, het namacereren voor meer body en de microbullage (fijn vernevelen van zuurstof in de most), voor meer souplesse en evenwicht.
Al deze technieken hebben met elkaar gemeen dat ze de natuur hoogstens een zetje geven, dit in schrille tegenstelling met ze te bedriegen zoals door te chaptaliseren (suiker toevoegen aan de most), te acidifiëren (zuur toevoegen), tanninepoeder of kunstmatige aroma’s toevoegen of zelfs op 'smaak' brengen met houtkrullen!
Hartelijk dank aan Jacques die ons 5 opeenvolgende jaargangen ( 2001-1997) ter degustatie wist voor te zetten!
Naar Top
Selectie1. Blind (Ronny)
Diep doorkleurde kriek met nog paarse robe en zo goed als onbestaande meniscus!
In de behoorlijk geconcentreerde neus valt vooral middelrijp bosfruit op, aangevuld met aalbesjes en framboos, kers en kriek en krachtige alcohol.
De massieve smaakaanzet geeft meteen krachtige, jonge, droge maar smakelijke tannines, heel wat zoethout, kers en kriek, boisé en flink wat peper in de warmkruidige finale van een meer dan gemiddelde lengte.
-=> Uiteindelijk bleek het hier om de Mirrool Creek Durif 2003 te gaan, reeds eerder geproefd. Het viel wel op dat beschrijving en evaluatie merkwaardig parallel liepen: een impliciet compliment aan de degelijkheid van het “proefwerk” van TJ!

2. Salice Salentino (extra)
De wijn vertoont een geconcentreerde kriekenkleur met paarse robe.
In het boeket valt middelrijp rood fruit op: kriek en kers maar ook niet te jong bosfruit, krachtige alcohol en een snuifje tabak.
De tannines komen weliswaar jong en droog over maar plegen geen aanslag op de tong en zijn mooi in balans met speels zuur. Andermaal dienen zich kriek en kers aan met jonge braam, de aroma’s van tabak en karamel. Peper rondt af in de kruidige finale.
Correcte, evenwichtige wijn, vriendelijk geprijsd bovendien.
G: 14 5…€ (?)


3. Ch. Pomeys, Moulis-en-Médoc 2001
Kersenrood met levendige neus van gestoofd fruit : kers en kriek, samen met een vleugje kokos, laurier en krachtige alcohol. De levendige, droge tannines leiden een kruidige maar fijne smaaktoets in van rijpe kers en kriek, paprika en ook wat cassis om uit te lopen op een finale van tabak, zoethout en peper.
G: 13 6.25 €.

4. Pomeys 2000
Wat dieper doorkleurd kersenrood.
Rijpe en volle geur van donkere kersen, zoethout en vijgenpasta.
Tannines van zwarte chocolade, geflankeerd door zwarte peper, zoethout en zwarte pruim leiden een kruidige finale van zwarte peper in.
G: 13.5 6.25 €.

5. Pomeys 1999
Lichter doorkleurde kriek met een beetje evolutie.
In zijn aanzet geurt de wijn zeer “aards” (boerenerf) waarna cassis, braam en Eucalyptus komen opzetten.
In de smaak vinden we soepele, volle tannines van melkchocolade terug met viervruchtenjam als fruitigheid en een warmkruidige alcoholfinale als toemaatje.
G: 13.5 6.25 €.

6. Pomeys 1998
Kriekenrood (merkwaardig met minder evolutie dan ’99…)
Volle fruitgeur van rijpe kers maar ook van zwartepruimenjam, tabak en alcohol.
De nog levendige, droge tannines van zwarte chocolade gaan gepaard met zwarte peper, mooi in evenwicht met present zuur. Kruidige maar beperkte finale rondt af.
In de evaluatie bleken de meningen hier serieus verdeeld…
G: 12.5 6.25 €.

7. Pomeys 1997
Dakpanrood.
De neus tovert duidelijk tabak, zoethout en Eucalyptus te voorschijn met zwarte pruimen en rozijnen als aanvulling.
De soepele, volle pralinéchocoladen tannines houden zich in perfect evenwicht met de levendige zuren waarna tabak, paprika, vijgenpasta zwarte krent en pruimen een brede, warmkruidige finale inleiden.
G: 14.5 6.25 €.
Naar Top
Info
Moulis-en-Médoc
Geschiedenis
Reeds in de oudheid bestonden in de wijngaard van Moulis 3 gallo-romeinse vestigingen.
Uit die tijd dateert ook de fameuze cépage biturica, voorvader van onze cabernet.
In de Middeleeuwen was Médoc de graanschuur van Bordeaux. De aanwezigheid van graanmolens bevestigt deze stelling. Hiervan komt ook de naam MOULIS voort. Molinis / Moulinis / Moulin / Moulis
De bestaande wijngaarden waren eigendom van feodale eigenaars en van de kerk. In de 14 e en 15 e eeuw werden de wijngaarden van Haut-Médoc ingeplant in het binnenland en pas later op de rivieroevers. Zo werd aanvankelijk de slechte invloed van vocht en mist vermeden.
De snelle ontwikkeling van de wijngaarden in de 18 e eeuw liet de handelaars uit Bordeaux niet onbewogen en ze begonnen te investeren in Moulis.
De Franse revolutie bracht wel tijdelijk een slechte periode voor de wijnbouw, maar op ’t einde van de 19 e eeuw was de herleving al snel op zijn hoogtepunt met een oppervlakte van 1.500 ha.;
maar toen moest de phyloxera nog komen.

Terroir
Momenteel beslaat Moulis een oppervlakte van slechts 600 ha, ongeveer 4% van de totale opp van Médoc.
De grond van Moulis bestaat uit dezelfde variëteit als deze van de Grand Cru Classés.
De landbouwers waren niet geïnteresseerd in deze slechte steenrijke grond, (mauvais cailloux), "MAUCAILLOU" en al snel werd duidelijk dat deze grond uitstekende kwaliteiten bezat voor de wijnbouw.
MOULIS-EN-MEDOC telt 37 Châteaux en 1 Clos.
  • De appellatie Château Pomeys beslaat 8 ha.
  • Wijnstokken zijn tussen 25 en 35 jaar oud.
  • De oogst bevat ongeveer 70% Cabernet Sauvignon en 30% Merlot.
  • De gistkuipen bestaan uit hout, cement en inox.
  • De produktie is 40.000 flessen per jaar.
Jacques
SlotbeschouwingVolgende activiteit!
Ma 5 maart a.s. gaat onze jaarlijkse kaas-en-wijnavond door. Begin: 19.30 u!
Enkele afspraken:
  • Kaas: Yvonne
  • Apero: Ivo Geerinckx
  • Klaarzetten zaal (boven) + tafelpapier : Ivo, Ronny, Karin.
  • Servetten+dessert : Lief B. en Karin
  • Wijn:
    Negroamaro + Banyuls: Jacques
    Wit en rood: Bert.
  • Iedereen brengt eigen borden, bestek en glazen (voor apero en wijn) mee!

Wilden reeds dit evenement niet missen:
Ronny - Karin
Ivo - Rosita
Jacques - Nicole
Jozué - Maria
Ivo - Marie-Louise
Theo - Hilde
Lief - Ludo
Bert - Ida
Ivonne
Lief Gr. ?*
Paul ?*
Chris ?*

*Mogen wij nadrukkelijk vragen zo snel mogelijk toe te zeggen? Dank

Verslag: Bert Gilles

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be