Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2007: Schuimwijnen / Champagnes
Wanneer en Wie
3 December 2007
door zowat iedereen
Verslag: Bert Gilles
IntroProefgenoegen tegenover profsnobisme

Wat is dat eigenlijk: proefgenoegen?
Proefgenoegen is in essentie het plezier dat de wijnliefhebber ondervindt bij het ontdekken van een mooie, harmonieuze nieuwe wijnvondst in het glas: de helderheid , de fonkeling van de aanblik, de verrassende diepte en verscheidenheid van soms ongekende aroma’s, hun harmonie vooral, gaande van fruit naar kruid. En tenslotte is daar de apotheose: de soms bescheiden, wat timide aanzet die dan onstuimig openbarst in een festival van geur-en smaaksensaties die eindeloos lang tong en geest beroeren en ontroeren!
Het is het eeuwige spel van ver- en bewondering dat de echte liefhebber – letterlijk 'de amateur' – zozeer kenmerkt en het genoegen wordt nog des te groter wanneer de zoektocht in het glas met verwante zielen gebeurt. Samen, onbevooroordeeld, respectvol luisterend naar elkaar die fantastische troetelfles ontdekken: gedeelde fles wordt dan dubbele vreugd!
Maar ook wanneer een wijn die zich met veel bombarie als “super” aankondigt, in het glas eerder associaties blijkt op te roepen met de urine van een doodziek kermispaard, dan nog is die smartelijke vaststelling maar half zo erg indien ze groepsgewijze tot stand komt want gedeelde smart…
Hoe schril steekt dan de houding van de echte amateur af tegen de arrogante snobstijl van een of andere, zelfbenoemde 'professional' die bij het lezen van een kritische analyse van een fles uit zijn wijnstal, deze kritiek smalend afdoet als 'typisch voor amateurs'. Niet omdat de analyse niet klopt maar wel omdat het om de ontmaskering gaat van een opgefokte lofzang op derderangsbocht!
Tot slot wil ik u het volgende pareltje van 'professionele' wijnbeschrijving niet onthouden uit de wijnkaart van een grote Horecazaak in Mol; ik citeer letterlijk:

WIT, Pavlov Chardonnay
“Zacht gouden opalesque kleur. Aroma’s van citrusvruchtennota’s die lichtjes door grapefruitschil worden overheerst. Het is volledig maar vers en evenwichtig op het gehemelte. Het glijdt aangenaam door de mond zoals verse boter en het verlaat een blijvende, warme betekenis van toffee.”

Voilà: deze professional slaagt er niet alleen in het Nederlands opnieuw uit te vinden maar hier bovendien een analyse af te scheiden van een dergelijk hoog niveau dat een gewone amateur als ondergetekende er geen zak meer van begrijpt. Ik neem aan dat dit de bedoeling was…

Graag wens ik alle trouwe leden van onze aloude wijnclub een schitterend, vreugdevol (wijn)jaar 2008 toe!

Bert Gilles, voorzitter



Naar Top
Wijn Selectie(alle wijnen werden BLIND geproefd)!

1. Foss Marai, Spumante (Italia)
Stevig schuim in het glas. Bleekgeel.
De neus is nogal gesloten met de geur van jonge peer, Jonagold. Bescheiden alcohol.
De zuren worden in evenwicht gehouden door wat bitterkruidigheid. Op de tong manifesteert zich zoetigheid (snoep) en alcohol in de finale. Al bij al een bescheiden wijn die wat profiel en variatie mist.
G: 12 12.5 €.

2. Crémant de Bourgogne (demi-sec)
Bleekgeel, fijn schuimend.
Aroma’s van boter, broodkruim en toast + mildrijp geel fruit.
De suikerzoete smaakaanzet toont appelmoes, bescheiden zuren en een tintje bitter. Fletse, wat flauwe wijn.
G: 11 5.80 €.

3. Champagne Prévoteau 2000
Spijtig slachtoffer van de kurkduivel….

4. Vonkelwijn, Groot Geluk, Zuid-Afrika
Mooi goudgeel, uitbundig schuimend.
Kruidige, wat rauwe geur: kruisbes, perzik, toast.
In de smaak domineren de zeer levendige zuren het palet. Voor het overige vinden we pompelmoes en limoen. Niet echt aangename schuimwijn…
G: 11.5

5. Cava Signat (Spanje)
De wijn schuimt zeer fijn.
Verfijnde neus met accenten van broodkruim, honing en boter.
Naast frisse zuren, merken we jonge perzik, appel en een kruidige bittertoets in de finale.
G: 13.5 10.10 €.

6. Champagne Mailly Grand Cru
Duidelijk gele kleur.
De neus wordt getekend door koolzuur, Granny en perzik, naast geel fruit op alcohol.
De smaak toont een licht oxidatieve kant met nogal wat bitterkruidigheid, soepel zuur, appel, karamel en een lange, kruidige afdronk
G: 13 25 €.

7. Fulveo Beo, Garganega, Spumante Brut
Goudkleurig en stevig schuimend.
De neus komt Vanilleus en Boterig over met brioche, noten en citrus.
In de smaak vinden we fijne zuren terug die doen denken aan citrusfruit en jonge kruisbes. Aangename schuimwijn met licht bitterkruidige afdronk.
G: 13.5 14.55 €.

8. Crémant d’Alsace, Marquis d'Alsace
Bleekgeel met groene zweem, stevig schuimend.
Levendige, frisse neus met aroma’s van perzik, meloen een wat rabarber.
De frisse zuren worden aangevuld door appel, perzik en lopen uit op een fijne, kruidige toets in de finale.
G: 14 8.90 €.

9. Héritage, Galès, Crémant de Luxembourg
Zeer uitbundig schuimende belletjeswijn.
Aangename neus van jonge appel, abrikoos, mango en fris zuur.
De fijne zuren worden aangevuld met bitterkruidigheid, rijp geel fruit, een vleugje vanille en honing.
G: 13.5 8.45 €.

10. Champagne Laurent Perrier (demi-sec)
Jong goud en fijn parelend.
De frisse, fijne neus vertoont, naast kruidige toetsen, ook fruitigheid van lychee, sterfruit, abrikoos, honing en ananas.
In de mildzoete smaak vinden we karamel met toch wat kruidigheid als tegenhanger en eerder bescheiden zuren.
G: 13.5 25 €.
Naar Top
Slotbeschouwing10 flessen, alle blind geproefd: een hele klus die tegelijk tot de conclusie leidt dat een fraaie verpakking of etikettencommentaar niet per se op grote kwaliteit wijst. Wijn – ook schuimwijn- bewijst zich alleen in het glas!

Volgende proefavond: ma. 7 januari 2008 : Theo legt ons het vuur aan de schenen: dat belooft!

Bert Gilles


Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be