Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2006: Provençaalse wijnen
Wanneer en Wie
6 maart 2006
door Jozué
Verslag: Bert Gilles
IntroDe Provence: comme Dieu en France?

De reputatie van de Provence als toeristisch karakteristieke regio in het diepe Zuiden van Frankrijk, overstijgt in ruime mate die van de wijnstreek zelf.
En inderdaad, in dit zonovergoten, licht golvende landschap leven de Provençalen nog mee met het ritme van de natuur en de seizoenen.
Hun keuken -veel olijfolie en zuiderse streekvruchten- behoort tot de gezondste van Europa. De krachtige zon met een lichttimbre dat de Impressionisten destijds met veel verve vereeuwigden in hun meesterwerken, nodigt niet dadelijk uit tot een stresserend werkritme: de ratrace van de carrièrejacht, tenenkrullende werkstress en welvaartsziekten worden aldus netjes buiten de deur gehouden…

Indien de wijn de reflectie is van aard en sfeer van een regio, dan is het hier wel nadrukkelijk het geval: complexloos en simpel, soms wat koppig en alcoholrijk van karakter met een eerder dorstlessende dan gastronomische functie: meer moet dat niet zijn…
Op het eerste zicht geen wijn dus om stormenderhand een wereldreputatie te veroveren!
Toch is ook hier een stille revolutie gaande: strenge opbrengstbeperkingen, het massaler introduceren van edele cépages (Cabernet, Merlot, Syrah,...) en oordeelkundige lagering monden niet zelden uit in kwaliteitsvolle pareltjes met een breed en verfijnd smaakprofiel en een meer dan gemiddelde smaaklengte en houdbaarheid.
Overigens, wat is er, naast deze beschouwing, aangenamer dan ze daar zelf in die godgezegende streek te gaan ontdekken en savoureren, de ratatouille of een ander voorwerp van milde begeerte binnen handbereik, dit alles gemarineerd in het lichtvoetige en zinnenstrelende sfeertje van…juist: leven zoals God in Frankrijk?!




Naar Top
Wijn SelectieBlind: Roodeberger Sirius 2004 (Theo)
Goudkleurig, zeer zuiver.
Zeer “zware” stroperige geur, kruidig, met druiven op alcohol.
In de smaak, rijp en gedroogd wit/geel fruit, zeer peperig en alcoholisch met levendig zuur. Wel een eerder bescheiden zuivere fruitinhoud.
De wijn is best drinkbaar maar mist wel het “middenstuk” dat de substantie van witte wijn zou moeten uitmaken: de levendige fruitigheid. Heeft Chaptal hier zijn kunst niet wat nadrukkelijk beoefend?
Cépage: Sirius, Locatie : Côtes de Tessenderlo.
Opm. : 75° Oechsle= 9.38° natuurlijke alc. (8° Oechsle= 1° Alc.)

(buiten selectie):
Wairau River Marlbourough 1998 Nieuw-Zeeland (Bert)
Redelijk doorkleurd goudgeel.
De neus doet behoorlijk mineralig en kruidig aan met bescheiden fruittoets. Op de tong manifesteert zich weer diezelfde mineraligheid met een overduidelijk petroleumaccent, samen met wat pompelmoes en rijp geel fruit en stevige alcohol.
Het kostte de proevers weinig moeite om hier de Riesling in te ontdekken.
11.50 €.

1. Rosé de Provence 2003 La Ramatuelle
De kleur neigt al naar amber en doet al wat evolutie vermoeden. De geur is eerder bescheiden: licht fruitig en ook wat bloemig. Voor het overige smaakt de wijn eerder bitter in zijn aanzet met (te) weinig fruit: wat perzik en rozenbottel maar hij lijkt wel wat uitgedoofd.
G: 10.5 2.90 €.

2. Côtes de Provence
Zuiver kriekenrood.
Middelrijp bosfruit, vlierbes, aalbesjes en grondgeur.
In de smaak valt eerst koolzuur op, daarna eerder brave, maar wat schrale tannines. In de nasmaak dooft de wijn wat uit.
G: 11 2.90 €.

3. Domaine de Jeanne, Côtes de Provence Haut de Gamme
Kers.
De neus geeft geuren vrij van rijper donker fruit: kers, braam en zwarte pruim. Kruiden van peperkoek, speculaas en alcohol volgen.
Soepele en aangename tannines houden de fijne zuren in evenwicht met een kruidige afdronk als finale.
G: 12.5 14 €.

4. Vin de pays des Maures Merlot 2002
Kriekenrood, gemiddeld doorkleurd.
De neus toont jong bosfruit, aalbesjes, kersenpit en stevige alcohol.
In de smaak vallen zowel de zuren als de tannines tegen. De wijn is vlak, mist aromatische diepte.
G: 10 2.80 €.

5. La Soyeuse de Ramatuelle 2002
Diep kriekenrood.
Meteen valt de fijne houtlagering op met accenten van boenwas, vanille, speculaaskruiden en tabak.
Ook in de smaak komen mooie en fijne tannines naar voor, samen met vanille en rijp, donker bosfruit. Daarna evolueert de wijn naar een fijne, droogkruidige finale. Wijn met niveau!
G: 14.5 6.90 €.

Blind: (buiten categorie) St.-Estèphe Ch. Morin Cru Grand Bourgeois 1990 (Wijnmakelaarsunie) – (Jacques)
Dakpanrood van aanzicht.
Rijp bosfruit, kers, blauwe pruim en tabak vullen de neus. Dezelfde impressies komen terug in de smaak met een droogkruidige finale als afronding: dit kon alleen maar een typische, Bordeaux-Cabernet zijn!
De conclusie was dan ook eensluidend…
9.60 €.

Blind: Idem, maar verdeeld door NOPRI
De kleur vertoont iets meer evolutie.
Nog meer tabak, bosfruit en kreupelhout in de neus met ook wat bessenjam als fruitig component.
De smaak is even typisch Bordeaux maar lijkt minder goed geëvolueerd.
Heeft dit met de bewaaromstandigheden te maken???
9.60 €
* Het experiment dat Jacques ons voorschotelde was interessant in die zin dat een weliswaar identieke fles, maar afkomstig van verschillende verdelers, ook verschil in het glas kon brengen. Dit was hier duidelijk het geval en het vermoeden is groot dat dit alles te maken heeft met de bewaaromstandigheden. Allicht heeft hier het beruchte “jojo-effect” van de bewaartemperatuur een negatieve rol gespeeld bij de tweede fles…

Blind: Grant Burge Barossa Valley 2002 (Bert)
Diep doorkleurd kriekenrood.
In de neus toont de wijn als dat typische “spicy”, gerookte toetsje, samen met rijp donker bosfruit. Ik de smaak wordt dit aspect duidelijk bevestigd met een droogkruidige, alcoholrijke finale als afronding en het duurde dan ook niet lang of de wijn werd herkend als een zuivere Syrah.
8.70 €.
* Dank aan Jozué voor de selectie !
Naar Top
SlotbeschouwingVolgende avond: 3 april: Nero d’Avola, door Ronny.
Nero d’Avola is en van de meestbelovende druiven uit de Italiaanse wijnwingerd en de chouchou van trendy winewatchers.
Hou het glas dus maar in aanslag!

Verdere programmatie: 8 mei: Lagraine, Zuid-Tirol, door Ivo Geerinckx.
Vraag: Kan 12 juni naar ma. 26 juni verplaatst worden?


Bert Gilles

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be