Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2006: Duitsland anders bekeken
Wanneer en Wie
9 januari 2006
door Yvonne
Verslag: Bert Gilles
IntroDeutschland: über alles?

Als men er een, overigens hoogst lezenswaardig, boek 'Wijn en Oorlog' op naleest, kan men niet onder de indruk uit dat, begin jaren-40, de volgelingen van het welbekende, bizar besnorde heerschap uit de Heimat, niet in eerste instantie er op uit waren, hun Lebensraum gevoelig uit te breiden, dan wel hun sturm und drang aan te wenden ter verovering van de Franse Wijnschat.

In die verovering slaagden ze, volgens het verhaal, maar zeer gedeeltelijk: wanneer ze, bij voorbeeld, gewapend met een opeisingsbevel van de protserige operettegeneraal Göring, een voorraad Mouton Rotschild kwamen in beslag nemen, werden ze prompt op hun wenken bediend… maar in de flessen had 'la résistance' al wel een derderangs-slobberwijntje gekieperd!
Het leuke van het verhaal was dat er van enige argwaan uit het Duitse kamp naderhand nooit sprake is geweest !!!

Wil dit zeggen dat Duitsers geen benul van wijn, laat staan van kwaliteit hadden/hebben ? Niet per definitie en ziehier de uitleg:
De Fransen zien hun wijn in eerste instantie als onmisbare gezel bij de maaltijd: wijn en gastronomie: een geheel dus. Kruidige en soms bittere smaakcomponenten moeten dan weerwerk bieden aan de specerijen, verwerkt in de gastronomie.
In de Duitse wijnfilosofie kadert de drank eerder in 'Wein, Weib und Gesang': de welbekende Duitse Gemütligkeit dus. Wijn moet dan vooral vlot over de tong gaan, vandaar vaak de behoorlijke dosis restzoet, een term die daar ten lande ook wel 'Lieblich' wordt genoemd.
Kortom, dit duidt op een wereld van verschil !
Overigens mag men een paar feiten niet uit het oog verliezen:
  1. De Duitse wijnwetgeving behoort niet alleen tot de strengste, maar ook tot de meest transparante ter wereld en alle kwaliteitsbenamingen worden in een 'Amtliche Prüfung' gecontroleerd.
  2. Er is duidelijk evolutie: nogal wat wijnbouwers nemen afstand van het traditionele restzoet en er wordt druk geëxperimenteerd met blauwe druivenrassen.



Meer dan één reden dus voor een uitgebreide proef op de som:
Naar Top
Wijn SelectieAlle wijnen zijn afkomstig van het wijnhuis 'Königschaffhausen',
in het milde klimaat van het verlengde van de Elzasstreek.

1. Grauburgunder 04
Wit goud met een duidelijke groene tint. Bloemig en kruidig van aanzet licht vanilleus met aroma’s van kruisbes, licht noterig met nuances van hooi en lievevrouwebedstro. Bitter overheerst in de beginfase en wordt aangevuld door spits zuur. De wijn evolueert licht peperig naar een bitterkruidige finale.
G: 13 4.80 €

2.
Ruländer Kabinett 03
Goud met licht amber. De neus komt veel kruidiger te voorschijn met nat hooi, amandelen en ananas op sap. Er is behoorlijk wat restzoet overgebleven met onmiddellijk peperige kruidigheid en zuur-bitter in balans. Volrijp wit/geel fruit maken het beeld compleet met een lange, peperige finale als afronding.
G: 14 4.35 €

3.
Riesling Kabinett Trocken 04
Wit goud met zweem van groen.
De neus toont zich wat mineralig, met wit steenfruit en kruisbes. Ook weer enig restzoet, opgevolgd door stevig bitter met zuur als aanvulling. Droog-mineralig op de tong en uitlopend op een kruidige finale.
G: 13 4.35 €.

4.
Gewürztraminer Spätlese 04
Zuiver goud van tint.
De zo typische lychees komen opzetten, samen met enige noterigheid, pioenroos en krachtige alcohol.
De wijn is perfect droog gevinifieerd met walnootbitter in de aanzet met dominerende kruidigheid en mineralig aanvoelen op de tong. Accenten van rijp en gekonfijt fruit leiden een lange, bitterkruidige finale in.
G: 13.5 6.30 €.

5. Grauer Burguder Spätlese 03
Oud goud.
De wijn vertoont een typische Pinot-Grisneus met kruidige aanzet, noterig met wat citruszuur, heel expressief. Stevige alcohol.
Een duidelijk houtaccent leidt kruidige citruszuren in, aangenaam en krachtig tegelijk. In de finale merken we amandelen op en lang uitdeinende kruidigheid.
G: 14.5 10.30 €.

6.
Spätburgunder Vulkanfelzen 03
Licht geëvolueerde kers met tinten van porto.
Kers en kriek in de neus met gestoofd fruit, licht putje, krachtige alcohol en hout.
De mond doet echt medicinaal bitter aan en deze indruk domineert de rest weg. Zeer stevige alcoholimpressie.
G: 10,5 5.40 €.

7.
Spätburgunder Steingrübel Trocken 03
Dakpanrood met lichte evolutie.
Licht putje met houttoets en champignons in de aanzet, gevolgd door middelrijp rood fruit: noordkrieken en kers. Tabak.
Weer stevige bitteraanzet met speelse zuren in de opvolging. Noordkriek, karamel, rozijnen en alcohol vullen het plaatje aan In de finale vinden we zoethout tabak en behoorlijk wat bitter.
G: 11.5 8.80 €

8.
Spätburgunder 2002
Robijn met evolutie.
Putje met kreupelhout, fumé, tabak en veel rood en donker bosfruit.
De tannines, leven in evenwicht met fijne houtlagering en subtiel rood fruit: framboos en aalbesjes, ook wat braam. De wijn smaakt ook rokerig en tabacé, vooral in de fijne, aangenaam kruidige finale.
G: 14.75 10.5 €.

9.
Spätburgunder 02 (40 j. oude stokken, 2 j. eik)
Granaatrood met evolutie.
Een eerder frisse neus met rijper donker fruit: kers en braam, zwarte rozijnen en licht putje + cacao en tabak.
Zeer rijke smaak van zwarte chocola, donker bosfruit en zwarte rozijnen. De zachte tannines zijn omgeven door leder, tabak en zoethout met een mooie, harmonieuze wijn als resultaat.
G: 15 21.5 €.

10.
Gewürztraminer Auslese 2003
Oud goud met perfecte helderheid.
Eerste bloemige indruk met honing en vanille, bitter van pompelmoes, karamel en gele rozijnen.
Zoet en (citrus)zuur zijn mooi in balans, aangevuld door stevig pompelmoesbitter. Pimm’s cake en Cointreau wisselen elkaar af. De wijn deint uit in een zachte, fijne gekonfijte finale.
G:15 8.20 €.

Buiten categorie
Phélan Ségur St.-Estèphe 94
Bij wijze van experiment liet Jacques, nooit om en geintje verlegen, ons een volslagen kurkgeile Bordeaux van het prestigieuze château proeven.
Daar was dus geen zalf meer aan te strijken: een veeljarige comapatiënt zou bij het ruiken van dit vocht weliswaar naar het volle bewustzijn dreigen terug te keren, om het vervolgens bitter te betreuren!
Laten we maar besluiten dat je pas ten volle de hemel kunt waarderen, nadat je de hel hebt aanschouwd…


* Dank aan Yvonne voor de verrassend interessante en kwaliteitsvolle selectie!!!
Naar Top
SlotbeschouwingBelangrijk !!!!
Volgend evenement: ma. 6 feb. KAAS EN WIJN!

Aanvang: 19.30 u. !
  • Kaas en brood: Yvonne
  • Aperitief: Jacques en Theo.
  • Nagerecht: Lief B.
  • Wijn: Bert.
  • Klaarzetten tafel en zaalorganisatie: Chris

=== Iedereen brengt zijn eigen gerief mee (en dit omvat in dit geval wel iets meer dan de partner…)===
Zullen dit gebeuren door hun aanwezigheid de nodige glamour verlenen:

Bert: x1
Theo: x2
Chris: x2
Lief B.: x2
Ivo M.: x2
Lief G.: x2
Jozué: x2
Jacques: x2
Ivo G.: x1
Ronny: x1
Paul: x1

Totaal : 18 deelnemers.

Bert Gilles

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be