Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2006: Nero d’Avola
Wanneer en Wie
3 april 2006
door Ronny Vos
Verslag: Bert Gilles
IntroNero d’Avola, Don Corleone in smoking?

Als de Italiaanse wijncultuur één sterk punt heeft, dan ligt het wel in haar ambitie om, overal ten lande, oude, haast vergeten regionale wijnrassen terug tot leven te wekken, te koesteren en tot nieuwe bloei te brengen.
Geen kwaad woord, wat ons betreft, over de zgn. grote, klassieke cépages van (meestal) Franse origine, maar het verwijt van “eenheidsworst” wordt hier wel eens in de mond genomen.
Druivenrassen zoals Nero d’Avola zijn een welgekomen tegengif en tegelijk een verademing: door haar specifieke smaakstructuur brengt ze leven en diversiteit in de (wijn)brouwerij en dat ze daarin geslaagd is, mag blijken uit het feit dat ze ,de laatste jaren, uitgegroeid is tot een echte “hype” in de wijnproeverswereld. Terecht???
Uiteraard kon Te Judice ook hier niet achterblijven om, met de nodige kritische ingesteldheid, deze variëteit aan haar streng doch rechtvaardig oordeel te onderwerpen.




Naar Top
Wijn Selectie1. Rosso Terrale, Calatrasi 2004
Kriekenrood met paarse robe en gemiddelde concentratie.
Dadelijk komt Eucalyptus opzetten met kers, granaatappel, middelrijp bosfruit, pruimenjam als fruitige aanvulling. Lichtjes tabacé.
Oorspronkelijk smaakt de wijn wat dunnetjes op de tong. Levendig zuur, bescheiden fruit en matige tannines geven het beeld van een vlotte maar wat te brave wijn die wat profiel mist.
G: 12 5.45 €.

2. Majus Rosso, Ajello 2004
Zuiver kriekenrood.
De aanzet is nogal alcoholisch met eerder jong bosfruit en framboos. Ook een zweem van oude kelder.
Zoethout domineert, samen met peperige alcohol, gemiddelde tannines en eerder jong rood fruit. Tabakfinale. Al bij al nog een bescheiden afdronk.
G: 12.75 8.35 €.

3. Rosso Curto 2002
Dieper kriek.
De wijn geurt wat zwavelig, ook accenten van oude kelder en jute met de fruitigheid van kriek en donker bosfruit en pruimenjam.
De smaak staat redelijk in contrast met de neus: hij geeft nogal eenzijdige, wat ruwe tannines met onaangename zuren en weinig fruit: een onvriendelijke wijn.
G: 10.5 8.95 €.

4. Nero d’Avola, Terre di Ginestra 2004
Diepe kriekenkleur.
De neus vertoont een heel geurenpalet : hout, tabak, zoethout, Eucalyptus, aangevuld door rijp, donker fruit : een expressieve neus !
Zeer krachtige peperaanzet met volop stevige cacaotannines, zoethout en gekonfijt fruit zoals dadels.
De wijn loopt uit op een droogkruidige, bittere finale. Karaktervolle wijn!
G: 14 8.95 €.

5. Pure Passione 2003
Diep kriekenrood.
“Sensuele” neus met Eucalyptus , zeer krachtige alcohol en donker bosfruit: braam en krent.
De massale, droge, maar zeer smakelijke chocoladetannines zijn kruidig en peperig tegelijk. Accenten van donker en gedroogd fruit, aangevuld met pruimenjam en zoethout dragen de wijn naar een finale van blonde tabak en veel peper. Klasse!
G: 14.5 9.9 €.

6. Morgante, Syracuse 2004
Diep kriekenrood.
Evenwichtige neus van chocola, leder, zwarte vruchtenjam, rijpe kers, vanille, peper en behoorlijk wat alcohol.
In de smaak keert de peper terug, samen met krachtige maar soepele tannines, zoethout, krent en zwarte rozijnen om uit te lopen op een droge, peperige finale.
G: 15 11.40 €.

7. Feudo Felice 2002
Zeer diep doorkleurde kers met lichte evolutie.
Eucalyptus, munt, animaal van karakter, samen met donker fruit in jam en kruidige bitteraccenten.
De aanzet is eerder zoetig met presente, peperige maar toch smakelijke tannines. Donker fruit en peper leiden de wijn naar een tabakfinale.
G: 14 13.98 €.

8. Fontanelle Curto 2002
Diep kersenrood.
Weer donker en gekonfijt fruit + chocolade. Peperkoekkruiden, kaneel, leder en tabak maken het plaatje compleet.
De zeer droge, krachtige tannines refereren naar chocola zonder suiker. Daarnaast eisen droge rozijnen en vanille hun rol op.
Kruidige cacaofinale.
G: 14.5 15.90 €.

9. Harmonium 2003
Inktkleurige kleurconcentratie.
Zeer fijne neus met veel alcohol maar ook zwarte bessenjam, noga en gebraad.
De tannines zijn werkelijk zeer kruidig en droog maar tegelijk bijzonder aangenaam. Een fijne mix van rood en zwart fruit, aangevuld met pralinéchocolade geeft een evenwichtige, elegante wijn als resultaat.
G: 16 25.50 €.

* Hartelijk dank aan Ronny voor deze bijzonder rijke en gevarieerde selectie!
Naar Top
SlotbeschouwingVolgende avond: 8 mei: selectie van Ivo Geerinckx. Breng alvast je glazen en jezelf mee!

Zondag 14 mei: jaarlijks diner. Lief B. informeert bij De Rembrand.
Ma 26 juni: laatste proefavond van het seizoen.


Bert Gilles

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be