Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2005: Loire
Wanneer en Wie
5 september 2005
door Lief Bartholomeus
Aanwezig: Allen, behalve Paul (verontschuldigd) en Theo (maakt Italië onveilig).
Verslag: Bert Gilles
IntroLa Loire, à voir… et à boire!

De Loirestreek is om heel wat redenen dè regio die zowat alles wat Frankrijk –op-zijn-best aan de wereld prijsgeeft. Een greep:

1. Klimatologisch
Door de milderende invloed van de oceaan zijn de zomers er gematigd warm zodat moordende zonnebranden zoals in de Midi in 2003 er uitblijven. Tegelijk zijn de winters er, om dezelfde reden, verrassend mild, zodat er, tot diep in het binnenland, tropische planten- en bloemenvariëteiten te vinden zijn die je normaal véél verder in het zuiden aantreft. De streek wordt overigens niet voor niets 'Le jardin de la France' genoemd.

2. Historisch
De Franse adel was van oudsher wel rijk, maar zeker niet gek: met name de koningen ontvluchtten reeds eeuwen geleden de klammige winterkoude van Parijs om zich des winters behaaglijk te verlustigen aan het mild-aangename klimaat aldaar: de vorst kwam er niet of nauwelijks, maar de koning des te vaker!
Daar dienden dus paleizen voor gebouwd te worden (meer dan 100 !) die vandaag als stille getuigen van een groots verleden dienen. Overigens hadden nogal wat van die kastelen een beruchte reputatie omdat hoogst liederlijk koninklijk- en aanverwant gestoei in wisselende alkoven vaak de pannen van het dak deed donderen, wat de plaatselijke ambacht werkgelegenheid en de kroniekschrijvers – voorlopers van de hedendaagse paparazzi – volop smeuïge inspiratie verschafte, maar dit geheel terzijde.

3. Divers
De Loirestreek strekt zich uit over zowat 1000 km. Het spreekt vanzelf dat de –grosso modo- vier wijngebieden een duidelijk verschillend karakter zullen vertonen door bv hun geografische ligging: de Muscadet en de Pays Nantais ondergaan volop de milderende invloed van de oceaan, terwijl Sancerre en Pouilly-Fumé in het centrum geconditioneerd worden door hun landklimaat (strenge winters, warme zomers). De scala van cépages: Melon de Bourgogne (Muscadet), Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Gamay, Cabernet Franc en Merlot trekken het gamma breed open.
Dit maakt tegelijk de charme maar ook de ondoorgrondelijkheid van deze streek uit: je moet er eigenlijk naar toe gaan om zicht te krijgen op de brede veelzijdigheid van dit wijngebied en er de finesse van te kunnen vatten/savoureren.
Het unieke historische kader van de Loire mag dan best dienen als leidraad voor een wijnreis zonder weerga.
Naar Top
Wijn Selectie1. Menetou Salon Pierre Alexander 2003 Sauvignon
Zuiver goudgeel van aanzicht, vertoont deze wijn accenten van volrijp geel fruit : abrikoos en Reine-claude, maar ook wat boter, banaan en citrus. Na de behoorlijk krachtige smaakaanzet blijken bitter en zuur mooi in evenwicht om te evolueren naar een alcoholrijke, peperige finale.
Een verrassend krachtige Sauvignon!
G: 13.5 / 11.40 €.

2. Sancerre La Grande Châtelaine 2000 Sauvignon
Goudgeel. Naast de krachtige alcohol krijgen we rijp geel fruit : ananas en abrikoos maar ook spits sterfruit onder de neus.
De zeer stevige zuuraanzet van Limoen en Granny evolueert naar rabarber met een mineralig-peperige finale met licht eikaccent.
G: 13 / 11.50 €.

3. Pouilly-Fumé Henri Bourgeois 1999
Jong goud met opvallende groene zweem. Zuur van zuivere citrus: limoen en zelfs citroen, behoorlijk prikkelend! Stevige alcoholiciteit!
De krachtige zuuraanzet wordt nog geaccentueerd door jonge kruisbes,
minneola en rabarber om uit te monden in een “sprankelende” peperige finale.
G: 15.5 / 9.95 €.

4. Bourgueil La Coudraye 2003
Diep paarsrood. Merkwaardige aanzet van brood gist maar ook van rode bes, framboos, kers, kriek en cassis. De krachtige alcoholaanzet geeft nogal wat harde tannines vrij met als resultaat een vrij bittere afdronk. Deze wijn moet hoe dan ook nog wat rijpen!
G: 12 / 7.30 €.

5. Saint-Nicolas de Bourgueil La Mime 2003
Paarsrood van kleur met cassis, noordkrieken, kruidigheid en veel alcohol in de neus. De droge maar smakelijke tannines gaan samen met rode bes, paprika en cassis maar ook een vleugje chocolade. De droge, wat peperige finale vertoont meer evenwicht.
G: 13.75 / 10 €.

6. Bourgueil Les Cent Boisselées 2000
Licht paarsrood. In de neus volop kriek, kers en rode snoepjes. De wat brave, soepele aanzet van krieken en rode besjes vergezelt soepel tannines en alcohol op maat.
G: 11 / 6.20 €.

7. Bourgueil Beauvais 1998
Lichte evolutie naar mahonie, tawny. Volrijp rood en gedroogd donker fruit + vanille en paprika. De stevige maar smakelijke, vlotte tannines gaan samen met zwart gedroogd fruit (rozijnen, krenten)) naar een pepergetinte finale.
De wijn moet nu wel gedronken worden…
G: 13 / 10 €.

8. Bourgueil Grand Mont 2000
Kriekenrood. De krachtige maar charmante neus van cassis, rode neusjes, noordkriek en karakteristieke groene paprika, is licht vanilleus en vertoont voldoende alcohol. De soepele, smakelijke en kruidige tannines evolueren samen met gedroogd donker fruit, wat zoethout en fijne droogkruidigheid naar een langgerekte finale.
Mooie wijn.
G: 14 / 11 €.
Naar Top
ConclusieLief heeft met haar mooie en kwaliteitsvolle selectie een tipje van de sluier kunnen oplichten maar hoe dan ook, voor degenen die dachten dat de Loirestreek alleen vlotte, soepele drinkwijntjes in petto had, was dit een klinkend antwoord.
Dank alleszins voor het zoekwerk!

Niet vergeten: Volgende proefavond: 3 okt. : Portugal ,door Ivo Geerinckx.!

Andere data:
7 nov.
5 dec.
9 jan. 06 ( W&K)
6 feb.
6 maart
24 april (?)
8 mei (id)
12 juni (id)

Bert Gilles

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be