Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2005: Excentrieke wijnen
Wanneer en Wie
2 mei 2005
door Bert Gilles
Verslag: Bert Gilles
IntroIn de wereld van de wijnmakers kan men grosso modo drie categorieën onderscheiden:
  1. De (plichtsgetrouwe) volgers: Zij bouwen, vrij risicoloos maar vaak ook kwaliteitsgedreven, voort op de verworven kennis en de tradities van hun streek of wijngoed. Zij streven daarmee naar een duidelijke “goût-maison” door de jaren heen om op die manier de trouwe liefhebbers niet van zich te vervreemden. Dit etiket kan je gerust kleven op nogal wat wijndomeinen in Bordeaux en Bourgogne.
  2. De (voorzichtige) vernieuwers : Het zijn niet zelden jonge (af)gestudeerden van een of andere wijnfaculteit die weliswaar oog hebben voor de verworvenheden van de vorige generatie maar die hun technische bagage willen toevoegen aan de klassieke knowhow. Nieuwe inzichten inzake vinificatie, wijngaardbeheer, lageringstechniek en assemblageverhoudingen hebben dan wel eens een trendbreuk met het verleden tot gevolg : evolutie in de continuïteit, noemt men dat.
  3. De oenologische hemelbestormers : Onder hen soms jonge, relatief onervaren maar o zo gedreven wijnadepten die maar één ambitie voor ogen hebben: tegen de stroom (van tradities, verworven reputaties, reglementeringen allerhande) in, een eigen visie op wijn doordrijven. AOC’s worden weggehoond, onbekende cépages uit de grond geschoffeld. Durf is troef!


Een mooi voorbeeld is de maker van Le Grand Mouton Noir uit de Pays d’Oc: Zijn acties lijken evenveel provocaties:
1. Zelf is hij een Australische inwijkeling, die
2. de Fransen in alle bescheidenheid wat wijnles zal komen geven.
3. Hij teelt ongebruikelijke druivenrassen en past ongewone assemblages toe.
4. Hij lagert zijn wijn op Amerikaanse(!) eik en
5. stopt hem in een volstrekt ongebruikelijke fles. Deze sluit hij
6. af met een kunstkurk, neemt als slogan « Being unique » en siert de fles met een
7. Engelstalige rugtekst .
En het grootste affront moet nog komen: hij heeft succes!
Proeven met leedvermaak? Het mag ook wel eens!
Naar Top
Wijn Selectie

Esprit Méditerrannéen Sauvignon Pays d’Oc 2003

5.80

Grant Burge Semillon Old Vine 2004

9.80

Grant Burge Semillon Old Vine 1998

9.80

Le Grand Mouton Noir Viognier-Chardonnay Pays d’Oc 2003

9.90

Le Grand Mouton Noir Cabernet-Shiraz Pays d’Oc 2002

9.90

Ch. Mansenoble Corbières AOC 2000

11.50

Mirrool Creek Durif 2003

7.50




1. Esprit…
Goudgeel met lichte groene tint. De wijn geurt vrij uitbundig naar jong wit/geel boomfruit, aangevuld door kiwi, mango, ananas en jonge banaan. De zuren zitten stevig op met bitter mooi in evenwicht. De droge mineralige toets loopt uit op een lange, kruidige afdronk.
G: 13 / 5.80 €.

2. Gr. Mouton Bl.
Zuiver goudgeel. De fumégeur is mild en vanilleus. Banaan, ananas en cavaillon volgen. De mollige, milde houtaanzet wordt gevolgd door een kruidigbitter accent. Geroosterd brood, rijpe ananas en meloen, lopen uit op een lange, kruidig-peperige finale. Lange afdronk.
G: 14 / 9.80 €.

3. Gr. Burge 2004
Jong goud. De kruidinggetypeerde neus toont accenten van kruisbes, Granny, maar ook van jonge ananas en citrus. De stevig opzittende zuren worden gecounterd door hout en specerijen. Jonge kruisbes en rabarber gaan de lange peperfinale vooraf.
G: 13 / 9.80 €.

4. Idem 1998
Olijfolieachtig van tint. De wijn geurt zeer mineralig en streng: petroleum, kattenpis, en veel eikenhout, ananas en banaan. De zuren zijn nog verrassend levendig met zeer droog eikenhout als complement. Complexe smaak!
G: 14.5 / 9.80 €.

5. Ch. Mansenoble
Vrij bitterkruidige neus met paprika en zeer veel alcohol, cassis, kers en kriek, Eucalyptus en boerenjongens. De zeer krachtige, bittere maar verteerde tannines worden nog geaccentueerd door de overvloedige alcohol. Kruidigheid alom en donker, zwart bosfruit. Zwoele, warmkruidige finale. Deze wijn werd als blindproef gepresenteerd maar werd niet als een Corbières geïdentificeerd. De eigenaar van het château ziet zich graag als een buitenbeentje… en is daar blijkbaar ook in geslaagd!
G: 15 / 11.5 €.

6. Le Gr. Mouton Noir R
Robijn/dakpanrood. De kruidige walnotengeur mengt zich met tropisch hout, zeer krachtig accent van zwart fruit, drop, krent en boerenjongens. De soepele aanzet van pralinéchocolade met dieprijp zwart fruit, loopt uit op een peperige finale.
G: 13.5 / 9.90 €.

7. Mirrool Creek Durif 2003
De wijn vertoont een inktkleurige concentratie van kriek met paarse tint. Zeer donker gedroogd fruit, krent en dadels, rijpe kriek worden aangevuld met zeer krachtige alcohol (15 ° !), vanille en Eucalyptus. De tannines zijn droog maar zeer toegankelijk, samen met evenwichtige zuren. De pepermolen is alleszins in de buurt, ook nog zwarte pruimencompote, jam, vijgen en toast, gevolgd door een lange, droge en kruidige finale.
G: 15 / 7.50 €
Naar Top
Conclusie
“Weg met de eenheidsworst en leve het experiment!”
zou de hartenkreet kunnen zijn van iedere wijnfanaat, op zoek naar grensverleggende wijngenoegens. Feit is, in ieder geval, dat de durvers onder de wijnmakers niet zelden de wegbereiders zijn van nieuwe trends en stijlen. Het is niet omdat wijn vaak in stenen kruiken wordt geserveerd, dat hij het voorbeeld van zijn recipiënt moet volgen.

Volgende sessie: 6 juni 2005: Navarra (Spanje) , door Ivo G.
Vergeet vooral niet jezelf mee te brengen!
Remember: zo 12 juni : beschaafd schransen in Herentals!

Bert Gilles

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be