Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2005: Griekenland
Wanneer en Wie7 maart 2005
door Theo Heselmans
Verslag: Bert Gilles
IntroStraks naar de Griek?

Griekenland stond, allicht nog meer dan de Romeinen, aan de wieg van de wereldwijde reputatie van de “Godendrank”, zoals ze destijds wijn plachten te omschrijven.
Zij hadden een God voor zowat alles wat de mensheid bestierde cq den duvel aandeed en het feit dat ze destijds, als eersten, Dionysius tot totemdrager van het beroezende druivenvocht promoveerden, zegt al veel over hun appreciatie van het nobele brouwsel.
Dat, overigens, deze God steevast in het promiscue gezelschap van wellustig rondfladderend jeugdig schorem van diverse geaardheid werd gesignaleerd, is in deze slechts de illustratie van een bijkomstig Grieks beginsel…
In hun eentje (het kunnen er ook een paar meer zijn geweest), vonden de handige Harry’s onder de gewone stervelingen de amfoor uit (stenen kruik) om hun geliefde oinos (wijn) in te bewaren . Ze streken bovendien het poreuze object langs de binnenzijde in met retsina (hars), om de kwalijke neiging tot lekken van hun nieuwe vondst tegen te gaan. En daar is het dus deerlijk misgelopen!
Van de weeromstuit zijn de Grieken immers vanaf toen, wijn gaan associëren met harssmaak, hetgeen misschien een bescheiden inlevingsproces kan tot stand brengen bij de modale huisschilder of hobbyistisch bevlogen olieverfadept, maar bij de modale wijnliefhebber, eerder associaties oproept met de kwistig rondgewalmde odeurs van Tessenderlo-Chemie!
Maar ook Griekenland ontwaakt: de gestaag krimpende schare terpentijnsniffende Retsinafanaten wordt er jaar na jaar gedecimeerd ten voordele van de minnaars van goede, evenwichtige, vlot drinkbare wijn. En Zeus zag, vanop zijn hoge Olympusberg, dat het goed was!


Enkele Griekse wijnen, zoals gepresenteerd bij Pasqualinno


De selectie

Naar Top
SelectieDe selectie ( van zo maar eventjes 11 oinoi + blindproef!)

1. Schuimwijn: Amalla Brut, Moschofilero 2004
De pittig schuimende wijn geeft aroma’s vrij van mild, rijp wit fruit, lychées en muscatdruif. De smaakaanzet is mild, bloesemig en licht zoet met bitterkruidigheid en licht zuur in de finale met goede lengte.
G: 13 / 12.95 €.

2. Porto Carras Halkidiki Wit 2002
De aanblik van zuiver goud is briljant. Zeer alcoholische aanzet met geuren van vers stro, geitenkaas, putje, rubber en wat hars. Warmkruidige alcohol in de smaak, bescheiden zuur maar bitter in de evolutie met fruitigheid van pompelmoes en accenten van verse paprika. Hoewel de finale peperig is, toont de wijn niet veel body.
G: 10.5 / ??€ (onbekend, omdat het gekregen goed was)

3. Mount Athos , Assyrtiko Athiri Wit 2001
Goud van kleur met een mineralige neus, wat rabarber en jonge geelgroene pruim en amandel. De smaakaanzet is wat stroef met stevig-mineralige zuren, streng jong wit boom- en bessenfruit + rabarber.
De wijn komt fris op de tong maar is niet echt soepel.
G: 11.5 / 6.4 €.

4. Chromitsa 2001
De aanblik is van oud goud met een olieachtige spiegel. In de neus manifesteert zich oud eikenmeubelhout, boenwas en mild geel fruit: Reine Claude, ananas op sap en banaan. De overweldigende houtimpressie in de mond geeft vanille en bitterkruidige, zelfs tannineachtige impressies. Voorts komt er de ingehouden fruitigheid met een uitgesproken houtfinale.
G: 14.5 / 10.83 €.

5. Mantinia ,Moschofilero (inox) 2003
Merkwaardige blushwijn (zeer licht roze getint) met een sterk- alcoholische aanzet van druivenlikeur en rijpe perzik. Het zuur tintelt, mede door het lichte koolzuur, op de tong met een mineralig getinte finale als afronding.
G: 13.5 / 8.60 €.

6. Mantinia, Oak fermented. Moschofilero (mèt houtlagering) 2004
Deze wijn, jong goud van kleur, met een lichte blos, verraadt enkele rode- fruitaccenten van aalbesjes, framboos en veel kruidigheid.. De stevige zuuraanzet met jonge lychee brengt het bitter-zuurprofiel mooi in evenwicht met de krachtig-kruidige-zuur-alcoholfinale van deze wijn.
G: 14.5 / 10.25 €.

7. Antinio, Porto Carras 1998
Eerder licht doorkleurd dakpanrood van uitzicht doet de neus wat oud aan, licht madérisé, rokerig en met een (Bourgogne)putje. De aanzet is kruidig, zelfs peperig met stevige alcohol en cassis, gestoofd rood fruit met evolutie naar een branderig-kruidige finale met levendige zuren. De wijn lijkt lichtjes “over the hill”.
G: 12 / ??€. (gekregen, dus onbekend)

8. Mount Athos. Limnio Grenache 2002
Matig doorkleurd kriekenrood, geurt de wijn naar aalbesjes, kers en blauwe pruim met stevige alcohol. De tannines zitten stevig chocolade-achtig op met een eerder droog karakter. In de finale, van behoorlijke lengte overigens, komt de alcohol krachtig opzetten.
G: 13 / 6.40 €.

9. Nemea, Agiorgitiko 2003
Het diep doorkleurd kriekenrood geeft veel alcohol in de aanzet, met hout, vanille, cocos en een licht boenwas-accent.
De smaak is zeer (peper)kruidig met volop levendige eiktoetsen, zeer aangenaam-kruidige tannines, zwarte braam, leder en cederhout, om uit te lopen op een warmkruidige finale.
G: 15 / 10.65 €.

10. Agiorgitiko-Cabernet. Korynthe Rodamo 2001
Diep kriek in het glas, komt onmiddellijk Madeira aanzetten, samen met gekonfijt fruit, zoethout , tabak en een vleugje aceton. De soepele, voldragen tannines gaan samen met zwart gedroogd fruit en ingehouden zuren. De finale is zeer Syrah-getypeerd.
G: 14.5 / 12 €.

11. Kokkinomilos Peloponnesos Merlot 2001
De diepe kersenkleur hult zich gracieus in een paarse robe. Jonge geschaafde eik wisselt af met champignons en oude kelder met de fruitigheid van rodebessenjam en evenwichtig gedoseerde alcohol.
De peperkruidige, droge aanzet van krachtige maar soepele tannines gaat samen met donker en zwart gedroogd fruit. In de finale toont de wijn zijn grote lengte met veel kruidigheid en tabak, alles in mooi evenwicht.
G: 15.5 / 21.9 €.


BLIND ( door Ronny)
Zij die nu nog een minimale staat van bewustzijn hadden kunnen bewaren, hadden allicht gemerkt dat er geen echte stijlbreuk was met de vorige wijnen, altans niet wat het druiventype betrof. Het bleek inderdaad weer om een 100% Syrah te gaan, weliswaar van Franse bodem: Ch. De Nages, Costières de Nîmes, 9.90 €.
Naar Top
Griekenland InformatieGeschiedenis

Het antieke Hellas is de bakermat van onze westerse cultuur en is ook op het gebied van de wijnbouw baanbrekend geweest (3500 jaar geleden).
Wijn was een uitvinding van de god Dionysos.
Tijdens de Osmaanse overheersing (vanaf de 13de eeuw) kwam de wijnbouw tot stilstand.
In de 19de eeuw (onafhankelijkheid van Griekenland in 1832)werd er voornamelijk brandy (Metaxa) en Ouzo gemaakt.
In 1937 werd er een wijninstituut opgericht. In 1971 kwamen er herkomstbenamingen. In 1981, bij de toetreding tot de EG, kwamen er eindelijk 'wijnwetten'.

Overzicht van de huidige situatie
Ongeveer 10% van de voor landbouw gebruikte gebieden bestaat uit wijngaarden; in totaal meer dan 200.000 hectare. Dat is goed voor 5 miljoen hectoliter wijn. De omvang van de wijnbouw is relatief gezien klein. Een groot deel van het land is immers onherbergzaam en hier is niets te verbouwen.
De twee bekendste wijnen zijn:
-Samos, gemaakt op Samos, rijke zoete muskaatwijn (een van de specialiteiten van Griekenland)
-Retsina, gemaakt in Attika, Retsina is meestal wit en herkenbaar aan het harsaroma, de bekendste Griekse wijn.
Naast wijn drinken de Grieken ook Ouzo. Het is een geliefd aperitief op anijsbasis dat wit wordt als je er water bij doet. De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd. De Griekse cognac heet Metaxa. Je kunt Metaxa krijgen in 3, 5 of 7 sterren variant. De sterren geven het aantal jaren aan dat de cognac oud is. De laatste (7) is de zachtste.

Classificaties
Er zijn 2 wijncategorieën: VQPRD (kwaliteitswijn uit een bepaalde regio (Vin de Qualité Produit dans une Region Determinée)) en tafelwijn. Elk onderverdeeld in klassen:
Voor de VQPRD:
- O.P.A.P. (Appellation of Superior Quality): een 27-tal kwaliteitswijnen (met een roze zegel onder de capsule)
- O.P.E. (Appellation of Origin for sweet wines): 8 kwaliteitslikeurwijnen, o.a. muscat uit Samos en Patras, en Mavrodafne uit Patras (met een blauwe zegel)
Bij de tafelwijnen:
- Topikos Oinos (vin de pays) (Topikos betekent 'Lokaal').
- Cava: de betere vin de pays (bewaring: minstens 2 jaar voor wit en 3 voor rood (waarvan 6 maanden op vat))
- Traditionele wijnen (o.a. Retsina)

Andere termen die je op de labels kan terugvinden:
Reserve: voor wit is dit min. 2 jaar veroudering, waarvan minimaal 6 maanden in vat, 6 in fles.
Reserve: voor rood is dit min. 3 jaar veroudering, waarvan minimaal 6 maanden in vat, 6 in fles.
Grand Reserve: voor wit is dit min. 3 jaar veroudering, waarvan minimaal 12 maanden in vat, 12 in fles.
Grand Reserve: voor rood is dit min. 4 jaar veroudering, waarvan minimaal 24 maanden in vat, 24 in fles.

Oogstbericht Griekenland 2004

In opvolging van een zeer goede oogst in 2003, is ook in 2004 een kwalitatieve oogst gerealiseerd.
Zowel in kwaliteit als in kwantiteit zijn de verwachtingen voor 2004 in de meeste wijngebieden overtroffen. Alle basiselementen voor wijnen van hoge kwaliteit zijn aanwezig bij de Griekse wijnhuizen: grote investeringen in technologie, passie in het wijnmaken en een goede oogst beloven mooie wijnen dit jaar. (meer details in bijlage)
Oogst-Griekenland-2004_public.pdf

Naar Top
DruivenrassenIn totaal zijn er een 300-tal verschillende autochtone druivenrassen.
Hiervan zijn er een twintigtal interessant voor de wijnmarkt.
Buiten deze Griekse rassen worden er meer en meer de klassieke druivenvarieteiten verbouwd (Cab. Sauv., Chardonnay, Merlot, Syrah,...)

Enkele 'betere' rassen (niet vertaald, sorry)

Agiorgitiko

Known alternately as St. George that is the principal grape of the Nemea region. It is full-bodied, assertive, and can be blended with other varieties. It is Greece’s second most planted red grape.

Assyrtiko

A top quality vine that is originally from Santorini. The grape produces white wines of substance that has the ability to age. It produces wines with honeysuckle and citric aromas with good acidity. Click Here to see pictures of the Assyrtiko grapes as cultivated in Santorini.

Athiri

A white grape of a lesser-known Greek variety that is not as widely planted now as it was in the past. It has lemon and other citric aromas that are often used for blending.

Debina

A light and refreshing variety that is responsible for making the white wines of Zitsa, in the northwest corner of Greece. It is grown at a high altitude and retains a high level of acidity.

Liatiko

An ancient vine from Crete that produces a soft wine that is usually blended with the Madelaria grape.

Limnio

An ancient vine originally from the island of Lemnos, but is now grown throughout Greece. It is a red grape that produces a full-bodied wine with a good level of acidity. It is commonly blended with other wines.

Mandelaria

A thick-skinned black grape that is high in tannins which is commonly blended with softer grapes.

Moschofilero

A deep pink-skinned grape that is used to make a strongly perfumed white wine. The Moschofilero grape is grown primarily on the plateau of Mantinia in the Peloponnese and is the only grape allowed in the Mantinia appellation wine. Conditions are usually good enough to warrant a harvest in October. This grape can also be used to make fruity and spicy rose wines, as well.

Robola

A white grape that produces a powerful and lemony dry white wine. The grape is grown throughout Greece, and is the grape variety for the Cephalonia Appellation. The Robola grape is early ripening with high acidity levels. It can be made into a single variety wine or used in a blend.

Roditis

A slightly pink-skinned grape traditionally grown in the Peloponnese. The vine is susceptible to powdery mildew. It ripens late, yet retains its acidity even though it is primarily grown in the hotter climate of central Greece. The wine can be made either white or rose, and is often blended with Savatiano to make retsina.

Savatiano

Greece's most widely planted white wine grape variety. It is particularly resistant to drought and is the primary ingredient in retsina. Naturally low Guide to the Greek Grape Varieties Continued in acidity, Savatiano is commonly blended with Roditis or Assyrtiko. If picked early and vinified carefully, Savatiano can produce well-balanced dry white wines.

Xinisteri

Cyprus' most commonly planted white grape. It is commonly used to make the dessert wine Commandaria, as well as the island's white wines.

Xynomavro

The most common red grape variety planted in Greece. Its name literally means "acid black". The wines, when young, can be harsh, but age very well. It is grown throughout northern and central Greece. Once produced, the wines tend to be soft with good acidity and spicy aromas.
Naar Top
WijnregiosDe Wijnstreken


  • Cycladen eilanden
  • Dodekanisa eilanden
  • Egeïsche Eilanden
  • Ionische Eilanden
  • Ipiros
  • Kreta
  • Macedonië
  • Peloponnesus
  • Sterea Ellada
  • Thessalia
  • Thraki

We bespreken hier kort de 2 meest interessante streken.
Dit zijn ook de streken waar we wijnen van proeven:

Peloponnesus
Westkust is bergachtig en heeft vrij veel neerslag. De rest van het land is zoals bijna overal in centraal Griekenland: droog.
Vele wijngebieden liggen langs de kust, op hoogtes tot 450 m.
De betere wijngebieden liggen in het binnenland en liggen op grotere hoogten (tussen 250 en 650 m): Nemea en Mantinia (500 ha).
In het noorden is de wijn (meestal zoetere varianten) van Patras (4000 ha) bekend.
20% van de Griekse wijn wordt hier geproduceerd.
De oogst vindt plaats in september.


Macedonië en Thracië (met o.a. Halkidiki)
Dit gebied is verschillend van de rest van Griekenland, omwille van de zuidwaarts gerichte hellingen (dus betere rijping).
Bekendste producenten in Halkidiki: Carras (450 ha) en Tsantali (over heel Griekenland, maar 100 ha op Mount Athos alleen).

Naar Top
Internet LinksAlgemeen Griekenland
http://www.grieksewijnen.nl/
http://www.greekwine.gr/frames/index.html
http://www.greekwinemakers.com/
http://www.stratsplace.com/greece/greece.html
http://www.atheneeimporters.com/regions.htm

Invoerders
http://www.pasqualinno.be
http://www.matthys-wines.be
http://www.bezeke.be
http://www.dionwines.nl
http://www.orea-wines.nl

Websites van enkele van de gedegusteerde wijnen
http://www.greekwinemakers.com/czone/winemakers/Tselepos.shtml
http://www.greekwinemakers.com/czone/winemakers/Tsantalis.shtml
http://www.greekwinemakers.com/czone/winemakers/Carras.shtml
http://www.tselepos.gr/
http://www.tsantali.gr/
http://www.portocarraswines.gr/
SlotbeschouwingDe Grieken zijn, alle beginselen daargelaten, duidelijk nog met wat anders bezig dan met elkaar.
Ook hier wordt overduidelijk gedemonstreerd wat er in de mondialiserende wijnwereld gaande is: een steeds meer gelijklopende visie op kwaliteit en concentratie.
Dit hoeft hoegenaamd niet te leiden tot saaie “ eenheidworst “ want binnen de basisvoorwaarden voor kwaliteit is er des te meer plaats voor karakteristieke, verrassende wijnen. Griekenland mag zich alvast opmaken voor een nieuwe wijnolympiade!
Theo mag zich verdiend verheugen in een Olympische medaille in de discipline “wijnprospecteren in Grieks-Romeinse stijl”! Het proefgenoegen was immers even universeel als de Olympische gedachte zelf!

Volgende avond: 4 april : Zinfandel, door Ronny met een hoogst sexy selectie Californische wijnen, onder het motto:” Is that a gun in your pocket or are you just happy to see me?”
Be there, folks!

Verslag: Bert Gilles

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be