Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2005: Haut-Médoc verticaal ( 96….2001 )
Wanneer en Wie
10 januari 2005
door Jozué
Verslag: Bert Gilles
IntroEen verticale wijnproef –van 6 opeenvolgende millésimes van hetzelfde wijngoed– is, laten we wel wezen, een heikele klus voor iedere wijnclub.
Het gaat immers over het waarnemen èn beschrijven van vaak subtiele verschillen tussen jaargangen waarvan terroir, cépages, snoei- en onderhoudstechniek in de wijngaard van jaar tot jaar nagenoeg ongewijzigd blijven…

Blijft dan over: het karakter van het wijnjaar. Hoe heeft, bij voorbeeld, een zondoorstoofd zomerseizoen de concentratie, de fruitigheid, de tannines en zuren van de wijn beïnvloed en hoe lag hun onderlinge verhouding? Waar staat de wijn in zijn evolutiecurve? Hoe schat je zijn bewaarpotentieel in? Welke oenologische trukendoos heeft de wijnmaker opengetrokken om een weerkundig minder gunstig verlopen millésime te corrigeren of op te krikken? Met of zonder succes?

Naast het overwegen van al deze –en andere– vraagstellingen, blijft er natuurlijk het zuivere proefgenoegen, een wijn te kunnen appreciëren die de expressie is van een terroir, van een meteorologische werkelijkheid en van de feeling van de oenoloog. Prosit!

Naar Top
Wijn SelectieChâteau Fonsèche, AOC Haut-Médoc Contrôlée 1996…2001.( 6.34 €.)


1. 2001
Kriekenrood van kleur, vertoont de wijn meer evolutie dan de 2000. In zijn aanzet geurt hij naar kruidnagel, peper en groene amandel. Ook aalbesjes en vlier zijn van de partij. Zwarte chocola en tannines zijn mooi in evenwicht met de zuren waar ook jonge zwarte pruim, rozijnen en zoethout uitlopen in een licht bittere finale.
G: 12

2. 2000
Het aanzicht is hier iets donkerder, in weerwil van een bredere meniscus. Een milde, ronde geur van donker bosfruit: braam en cassis, loopt uit op een wat alcoholische, kruidige toets. Eerder ingehouden smaakaanzet met bescheiden fruitigheid, wat verdund. Er zit wat peper in de finale die eerder kort en mager uitvalt.
G: 11

3. 1999
Robijnkleurig met minder concentratie van aanzicht. De wijn geurt naar kers en rijper bosfruit: aardbei, cassis en een vleugje vanille. In de smaakaanzet tonen zich jonge tannines en zwart fruit: krent, alles goed in evenwicht met de zuren. Tamelijk lange finale.
G : 12.5

4. 1998
Hier toont zich al wat meer evolutie: baksteen met minder concentratie. De neus is wat meer ingehouden met rijper bosfruit en ceder. Toch wat dun met stevige alcoholiciteit.
Weer zijn de bittere tannines van de partij, aangevuld met peperkruidigheid en wat houtaccent. Eerder ingehouden fruitigheid. Alcohol in de finale.
G : 11.5

5. 1997
Nu zitten we al tegen de mahoniekleur aan. De neus geeft donker en gedroogd fruit. Wat boterig met stevige alcohol. Peperkruidigheid.
De tannines zijn hier soepel maar de wijn proeft wat zurig en rauw in de finale.
G : 12

6. 1996
Staat de koffie klaar?
De neus is hier wat meer gesloten. Accenten van rubber, gebrande koffie, rijp donker fruit, licht vanilleus en cederhout. In de volle, ronde smaak wisselen volrijp zwart fruit, pruimencompote en boerenjongens af. Krachtige alcoholfinale met pepertoets. Deze wijn vertoont maturiteit en is vol op dronk.
Deze jaargang wordt algemeen als de beste erkend wegens zijn breed smaak- en aromatische profiel en zijn evenwicht…
G :14


Blind:
Ch. De Bacartas
Syrah, Côtes de Provence “L’exception” 2001
  • Iedereen begint zich nagelbijtend de zin van het bestaan af te vragen , wanneer Jacques met de hem kenmerkende pokerface een in mysterie gehulde fles ontkurkt, ze met een Slavisch handgebaar op de tafel neerpoot en kamerbreed grijnzend ter degustatie stelt…
    Raden naar een blindfles van Jacques is immers een even risicovolle onderneming als bv planksurfen op een Tsunami in Indonesië!
    Maar daarom niet getreurd:
  • Wij kregen een wijn voorgeschoteld met een inktkleurige concentratie van voluptueus paars. Een hoogst explosieve, maar charmante neus, lichtjes animaal, confronteerde ons met smaaktoetsen van berkenschors en cocos, vol donker en rood fruit en stevige alcohol. Massale, jeugdige, maar smakelijke tannines, droog , kruidig en vanilleus à volonté, wisselen af met volrijp donkere braambessen om te evolueren naar een uitgesponnen kruidige finale. Een waar charmeoffensief in de mond!
  • Drie tejudianen lieten zich ditmaal niet strikken en wisten Syrah te herkennen. Een waar succes in deze hecatombe!
  • G: 16! 15€.
Naar Top
SlotbeschouwingVerticaal proeven is en blijft een weliswaar (in)spannende belevenis maar waar vind je de mogelijkheid om 6 opeenvolgende millésimes onderling te confronteren? Dank zij het speurtalent van Jozué off course! Onze dank is uiteraard de zijne!

Dank ook aan Ronny, die de clubleden, geheel van enig pecuniair voordeel ontdaan, een hoogst beschrijflijk en megahandig proefboek-2005 cadeau
deed! Moge zijn ster eeuwig glinsteren aan het wijnfirmament!

Volgende avond: 7 feb., Kaas & wijn!
Schreven in: Jacques (2), Paul (2), Jozué (1 of 2), Ivo M. (2), Yvonne (2), Lief B. (2), Chris (1), Theo (2), Ronny (2), Ivo G. (1), Bert (2)
Yvonne zorgt ervoor dat de kaas rijp, Lief dat het dessert zoet en Bert dat de wijn vloeibaar mag wezen. Jacques voert Banyuls aan en Chris brood.
Zorgen de dames voor enige ordening in en op de tafels?

Verdere programmering:

7 maart 05 : Griekenland, door Theo. Blind: Ronny.
11 april 05 : Zinfandel, door Ronny. Blind: Bert .
2 mei 05 : Noord- Spanje, door Ivo.

Bert Gilles

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be