Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2005: Champagne / Crémant
Wanneer en Wie
5 december 2005
door iedereen
Verslag: Bert Gilles
IntroWat bruist daar in het struikgewas?

Een denkbare boutade zou kunnen luiden: “ De naam Champagne doet bij velen (menig) belletje rinkelen, in de buurt van Reims vooral de kassa”!
Klopt dit ook?
Is, met andere woorden, deze met magie omklede appellatie haar stevig prijsetiket, vergeleken met de wereldwijde concurrentie, wel waard?

Feit 1 : De noordelijke ligging van de Champagne staat garant voor trage rijping en dus potentieel breed aromatisch- en smaakpotentieel van de basiswijn. De bijbehorende risico’s van lentevorst nemen de druivenkwekers er voor lief.

Feit 2 : Het unieke terroir: naast de geografische ligging speelt de bodem in de Champagnestreek een determinerende rol: een kalkplateau van vele meters dikte, ontstaan in een vroegere binnenzee, staat garant voor een ideale temperatuurs- en vochtigheidsregeling: door de grote waterabsorbtie werkt het systeem matigend in de winter en door de verdamping, verkoelend in de zomer. Droogteschade komt niet voor, (late) vorstschade wordt gemilderd.
Bovendien blijken de 200 km. uitgehouwen galerijen in de kalkrotsen ideale rijpingskelders te zijn wegens de uiterst stabiele temperatuur van ong. 11°.

Feit 3 : De eeuwenoude traditie: enig geschiedkundig opzoekingswerk leert dat het procédé van schuimwijn zelfs ouder is dan Dom Pérignon (1668-
1715). Deze begaafde monnik en zeker Veuve Cliquot hebben het systeem wel danig verbeterd. Intussen bouwde iedere generatie verder op de kennis van de vorige…

Het is de combinatie van de reeds aangehaalde elementen, samen met de uitgekiende assemblage van drie cépages, de horizontale spreiding van de percelen, de verticale ( drie tot vijf millésimes) samenstelling van de basiswijn, de rijping van minimaal 15 maanden op gistrest, de afgewogen samenstelling van de liqueur de tirage en de liqueur d’expédition, die deze sprankelwijn zijn vaak geïmiteerd maar zelden geëvenaard karakter en kwaliteit verleent.

Naar Top
Wijn SelectieEen gedetailleerde analyse zou hier, ook al wegens de breedte van de selectie, tot herhaling leiden. Daarom een eerder beknopte beschrijving.

1. Larnaudie-Hirault
De zuivel in de neus, samen met de appelzuren en de kruidigheid wezen (unaniem) naar (kwaliteitsvolle, authentieke) Champagne.
G: 14.5 14 € p/k 4.5/5 (= prijs/kwaliteitsvehouding).

2. Clos de la Bierle 02, Cerdon (Lyon)
Vrij ongenuanceerde rosé met veel zoet in de aanzet en een scherp zuurtje op de achtergrond.”Vermoeide” wijn. Duidelijk geen champagne!
G: 11 5.5 €.

3. Christian Senez rosé.
Uienschilkleur. Rood fruit, aardbei, kir. Bitter van pompelmoes. Eerder eenvoudig van structuur. Niemand raadde hier de champagne!
G: 1.5 14 €. p/k: 2.5

4. Cava Cristalino
Het kruidige, rabarberachtige karakter wees vrij snel in de richting van een zeer typische Cava.
G: 13 6.80 € p/k: 4

5. Crémant de Bourgogne 2000
De geur van witte wijn, van rijp wit fruit, druivenlikeur en de bitter-zuurbalans deed aan een crémant denken
G: 13 9 €. p/k: 3.5.

6. Foss Marai brut, prosecco
De frisse neus met mandarijntjes, bloesemig maar ook met snoepaccent (gommetjes), wees duidelijk niet in de richting van een champagne.
G: 14 12 € p/k: 3.

7. Grant Burge Pinot Noir –Chardonnay
In zijn aanzet kruidig geprofileerd met zuivelaccent. Geroosterd brood met evenwichtige bitter-zuurbalans. Kortom, de Pinot-Noir en de Chardonnay swingen er zo uit! Genoeg om hem nagenoeg unaniem als champagne te beschouwen maar helaas…
G: 13.5 10 € p/k: 4.

8. Crémant d’Alsace
Het tamelijk fruitig profiel van peer, jonagold en citrus, gekoppeld aan droge kruidigheid en peperfinale, deed een kwaliteitsvolle crémant vermoeden.
G: 13.5 10 €. p/k: 4

9. Yannick Prévoteau 1999
Alles in deze schuimwijn: de rijpe fruitigheid, de stevige zuren,
De fijne kruidig-alcoholische finale, deed een kwaliteitsvolle champagne vermoeden
G: 14 18.50 €. p/k: 4

10. Herbert Beaufort Millésime 2000
De eerste indruk is zwavelig, wat ruw, gerookt en animaal met accent van ligusterhaag. De citrusachtige zuren gaan samen met een houtig accent.
Een lichtjes excentriek exemplaar maar toch herkenbaar als champagne.
G: 14 23.95 €. p/k: 3.5
Naar Top
SlotbeschouwingMaar liefst 10 schuimwijnen blind (!) proeven en evalueren: het is beslist een heikele klus. Het viel wel op dat, behoudens in twee gevallen, wijn 3 en 7, de keuze tussen champagne en crémant duidelijk en afgelijnd was.
Is dit een bevestiging van de stelling, opgeworpen in de introductie of heeft dit te maken met de jarenlange ervaring van de ervaren snuifaddicten van Tejudice? De lezer kiest maar wat hem/haar het beste uitkomt!!

Volgend evenement: 9 januari 06 : Wit en rood uit die Heimat, door Yvonne.

Belangrijk: 6 feb.: Kaas & Wijn.
Schreven reeds in:

Bert x2
Theo x2
Chris x1
Lief B. x2
Ivo M. x2
Jozué x2
Jacques x2
Ivo g. x1
Ronny x1
Paul x1

Graag wensen wij alle leden fijne eindejaarsdagen toe !

Bert Gilles

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be