Te Judice Wijnproevers-genietschap: Te Judice
2005: Zinfandel
Wanneer en Wie4 april 2005
door Ronny Vos
Verslag: Bert Gilles
IntroVraag aan de doorsnee-passant in Vlaanderen of Nederland wat volgens hem/haar de Zinfandel is, dan dreig je, in het beste geval, het antwoord te krijgen, dat die verdomd handige laptops produceren.
Er is nochtans geen druivensoort te vinden die zo Amerikaans is als deze variëteit: ze beantwoordt namelijk perfect aan het beeld wat veel Yanks zich vormen over wat wijn dient te zijn: Zeer fruitig, vlot over de tong, licht alcoholisch en, vooral 'foxy', dwz, met een wat zoete, ketchupachtige bijsmaak. Hoeft het gezegd dat nu net dit smaakbeeld haaks staat op het wijngevoel van de modale Europeaan want die wil (wou) eerder kruidige tanninegeoriënteerde rode wijnen in zijn glas?
Hoe dan ook, een blinde confrontatie, een tiental jaar geleden op Amerikaanse bodem, tussen een aantal Zinfandel topcru’s en een selectie dikke legumen uit de Bordelese wijngaard, leverde een eclatante overwinning op voor de Amerikaanse selectie, dit tot verbijstering en ongeloof van de Jeanne d’Arc-aanbidders!
De objectiviteit(!) gebiedt mij te vermelden dat een identieke confrontatie, een jaar later maar ditmaal op Franse bodem, tot het tegenovergestelde resultaat leidde…
Feit blijft dat, ook met deze druif als basis, diverse, hoogkwalitatieve stijlen kunnen tot stand komen in de chais, als er maar een intelligente en creatieve oenoloog de toverstok hanteert. Ik geloof dat het net dit is wat Ronny met zijn selectie trachtte aan te tonen.



Naar Top
Selectie1. A.Mano Primitivo, Puglia 2001
Bij het uitzicht van jonge kriek, geeft de wijn een neus van rijper rood fruit vrij, lichtjes jammy met rode bes kers en framboos met rijpere ondertoon. Daarnaast komt er een kruidig accent naar voor met Eucalyptus en stevige alcohol. Ook in de smaak komt rodebessengelei en framboos naar voor met soepele chocoladetannines en een peperige alcoholfinale
G: 14 / 6.30 €.

2. Tatu Primitivo 2002
Diep robijnkleurig. Een beetje mastiek-lijnolie accent en weinig fruit: wat rode bes, kers met de kruidigheid van speculaas, hout en chocola.
In de smaak is het een wat harde, droge wijn met bittere tannines van droge cacao met (te) weinig fruit: de wijn is eigenlijk niet compleet…
G: 10.5 / 8.50 €.

3. Zinfandel Parducci Mendocino 2000
Robijnkleurig met evolutie. Je zou zo zeggen dat je oude Bordeaux in je glas hebt: accenten van oud eiken meubilair, vanilleus en zalvig, hanenkammetjes en alcohol. De zeer krachtige aanzet van massale maar soepele tannines van zwarte chocolade, worden aangevuld met gebrande suiker, zoethout, zwartepruimenjam en vel peper in de finale.
Deze wijn wordt algemeen erkend als DE verrassing van de proefselectie!
G: 16.5 / 10.5 €.

4. Blauwklippen Zinfandel 2002
De kleur balanceert tussen kers en robijn. Naast de kruidigheid van blonde tabak, geeft de wijn aroma’s van rijper rood fruit vrij: framboos wisselt af met maraschinokers. De zeer gloedvolle aanzet met nogal wat peper, geeft krieken op alcohol, boerenjongens en likeurbonbons vrij, om te evolueren naar een kruidige alcoholfinale.
G: 15 / 12€.

5. Bogle Vineards California 2002
Medium-kersenrood. De zeer krachtige alcoholaanzet maskeert enigszins de aroma’s van kers en kriek, paddestoel en tabak. In de smaak is de pepermolen troef, samen met zwarte drop, braam en kastanjepuree. De tannines zijn zeer krachtig maar smakelijk en evolueren naar een zeer lange droogkruidige peperfinale.
G: 16 / 12.5 €.

6. Kenwood Zinfandel Sonoma 2000
Medium kriekenrood. Na de aanzet van krachtig-kruidige alcohol, komt donker fruit opzetten met accenten van munt, paddestoel en vanille.
De zeer volle, krachtige en toch milde tannines worden aangevuld met zwartepruimenjam. Dit geeft de wijn een mooie bitter-zuurbalans en een kruidige peper-en-alcoholfinale.
G: 15.5 / 13.5 €.

7. Kenwood Zinfandel Nuns Canyon Somona 1998
Mahonie! Andermaal worden we geconfronteerd met een kruidige neus waarin eucalyptus, oude Bordeaux, gebakken rosbief en haardvuur elkaar aanvullen.
De behoorlijk levendige zuren wisselen af met volop vlotte, soepele tannines, rijp donker fruit, om te evolueren naar een elegant-soepele, maar wat minder geprofileerde finale.
G: 15 / 24.65 €.
Naar Top
Extra Info“There was never Zinfandel before America”
Zin was niets , voordat de Californiërs op het toneel verschenen.
Zinfandel is primitivo uit het Zuiden van Italië.
Of de Kroatische plavac mali.

Zinfandel wordt niet alleen in Californië verbouwd.
Zinfandel wordt in 14 staten van de Verenigde Staten verbouwd. (Arizona, Colorado, Indiana…)


Rest van de wereld
Italie: voor de gelijkenis (1970) met zinfandel was de primitivo een veel verbouwde maar obscure druivensoort in het zuiden.
Zuid-Afrika: huidige oppervlakte minder dan 1 procent van alle wijngaarden.
Chili: de hoeveelheid is nog gering, maar neemt toe.
Australië: de regio van Margeret River in West-Australië.
Nieuw-Zeeland.

Groeiende vraag naar Californische wijn?

De markt voor Californische wijn is mondiaal geworden.
Californische wijnhuizen exporteren naar 165 landen.
  • Wijngaardoppervlakte: 224.000 ha.
  • 560 miljoen dollar.
  • In 2000.
  • 519.831 ha
  • 14 miljard euro.





Zinfandel levert een redelijke oogst op arme bodem in een droog klimaat.
De druif rijpt ongelijk; groene, rijpe en verschrompelde druiven hangen aan dezelfde tros.
Bij elke andere druif zou dit als een verschrikking gezien worden.
Zinfandel houdt van warmte, maar ook van een lang groeiseizoen.
Om alle smaken uit de druif te krijgen lijkt een alcoholpercentage van 14 procent noodzakelijk. (een maximale rijpheid kan voor 17 procent alcohol zorgen)
Veel van de stijl van de wijn hangt af van het pluktijdstip:
Vroeg: zure bosbessen en framboos.
Laat: zwarte kers, braam, pruim, dadels en rozijnen.

Zinfandel kan op bijna elke manier behandeld worden:
Witte wijn: sap verzamelen, fermenteren en laten afkoelen, en met een redelijke hoeveelheid suiker onstaat witte Zin of Blos Zin, vanwege de lichtroze kleur.
Rode wijn: langdurige maceratie met de schil geeft meer kleur en tannine en maakt rijpen op eiken vat mogelijk.
Traditioneel oude eiken vaten of grote vaten van sequoia om de wijn te verzachten.

Veel Californische wijnboeren gebruiken Franse eik, toch zijn er veel andere producenten die bij de Amerikaanse eik zweren.
Veel producenten blenden de druif met een kleine hoeveelheid andere rassen: petite syrah, carignan,……
Petite syrah: geeft kleur en tannine en carignan geeft scherpte.

Zin kan zowel jong als oud gedronken worden. Jong = fruitig, oud = Jammy.


Genetica Carole Meredith DNA onderzoek. Zie bijlage:
Geheim Zinfandel eindelijk ontrafeld.doc
Naar Top
SlotbeschouwingNawoord 1

Ronny mag alvast geprezen worden voor zijn onvermoeibare zoektocht naar originele selecties. Het resultaat mag er ook wezen : Zinfandel is een druif die er staat als het massief van de Rocky Mountains: solide, vol viriele kracht en brede variatie!
De behaalde scores logen er dan ook niet om!

Nawoord 2
Als er één opmerking van toepassing is op deze proefsessie, is het dat de afwezigen ongelijk hadden en daar wil ik bij deze toch een kanttekening bij maken: van de 14 leden waren er slechts 6 (!) aanwezig…
Graag wil ik, als voorzitter en in mijn bezorgdheid om het welzijn van onze club, dit als een eenmalig feit beschouwen maar het lijkt mij aangewezen dat ieder voor zich uitmaakt of aanwezigheid op onze proefavonden aan bv de inspiratie van het moment moet worden overgelaten, dan wel deel uitmaakt van een volgehouden engagement! Het spreekt vanzelf dat de eerste mogelijkheid niet past bij een wijnproefvereniging, die naam waardig. Alvast een onderwerp voor overleg op 2 mei!

Volgende avond: 2 mei 05 : Excentrieke wijnbouwers en hun troetelflessen, door Bert. Be there!

Verslag: Bert Gilles
Naar Top

Voor meer informatie? Contacteer ons via Email: tejudice@xceed.be